Grouster trio beboet voor dronkenschap

Geschreven door redactie op 03 augustus 2015 11:42

Agenten verbaliseerden het drietal voor openbare dronkenschap.
Agenten verbaliseerden het drietal voor openbare dronkenschap.

GROU - Drie Grouster mannen van 22, 25 en 28 jaar hadden zondagavond zoveel gedronken, dat het leek of een van hen onwel werd. Daardoor kwam rond 20.15 uur een ambulance tevergeefs naar de Suderkade, want na controle bleek medische behandeling niet nodig. De politie gaf het drietal een proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Auto meerdere malen over de kop op A32

Geschreven door redactie op 03 augustus 2015 10:19

GROU - Een 46-jarige inwoner van Havelte verloor afgelopen nacht met zijn auto de macht over het stuur waarna het voertuig enkele malen over de kop sloeg. Dat was op de A32 tussen Grou en Wirdum, net voor de afslag Sneek. De automobilist raakte gewond. Per helikopter kwam een traumateam ter plaatse om geneeskundige hulp te verlenen, maar het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer van Grou verleende bijstand. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol en medicijnen was, heeft de politie een bloedproef laten afnemen. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. Een achter de man rijdende automobilist had een dashboardcamera geïnstalleerd, de politie heeft daarom videobeelden van het ongeval.

Jouster skûtsje SKS-kampioen 2015

Geschreven door redactie op 31 juli 2015 21:13

Klik op het driehoekje om de video te starten.

GROU - Het skûtsje van Joure heeft vrijdag het kampioenschap van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) behaald. Langweer werd tweede en Grou derde. Het eindklassement is gelijk aan de klassering na de laatste wedstrijd op donderdag, want de finale op de Snitser Mar werd niet gezeild omdat er te weinig wind was. Schipper Dirk-Jan Reijenga en zijn bemanning barstten vrijdagmiddag op het water bij Sneek dan ook in gejuich uit toen de wedstrijdcommissie met twee geweerschoten 'hun' wedstrijd definitief afgelastten. Het is voor het eerste sinds de toetreding van het Jouster skûtsje tot de SKS in 1973, dat de platbodem van 'de Vlecke' kampioen wordt.
Hoewel het publiek op en langs de Snitser Mar geen wedstrijd had gezien, kon het als pleister op de wonde genieten van de '14 fan Fryslân' voorbijtrekkend in een lange sleep.

Adviseur Grouster skûtsje gewond na aanvaring

Geschreven door redactie op 30 juli 2015 21:28

Tammo Oosterhof (met blauwe jas op de rug gezien) wordt in de EHBO-boot behandeld.
Tammo Oosterhof (met blauwe jas op de rug gezien) wordt in de EHBO-boot behandeld.

GROU - SKS-skûtsje It Doarp Grou raakte donderdagmiddag in de eerste route van de wedstrijd bij Lemmer in botsing met het skûtsje van Heerenveen. Adviseur Tammo Oosterhof van Grou liep daarbij een enkelblessure op en viel in het water. Hij werd er uitgehaald door een rubberboot van Omrop Fryslân. Bij andere situaties vanmiddag raakte een bemanningslid van het Súdwesthoeke-skûtsje gewond nadat hij een blok tegen zijn hoofd kreeg. Tot slot liep schipper Gerhard Pietersma van Earnewâld gekneusde ribben op na een aanvaring in het laatste rakje naar de finish. Ook was hij korte tijd buiten westen. Alle gewonden werden behandeld door de op het water aanwezige EHBO. Alleen Pietersma werd ter controle in het ziekenhuis opgenomen. Hij kan morgen niet schipperen. De wedstrijd werd gewonnen door Sneek. Grou finishte als 8e.
Het SKS-kampioenschap wordt vrijdag op de Snitser Mar beslist en gaat tussen Joure en Langweer. Het wordt spannend, want Joure (22.8 ptn.) ligt slechts 0,2 punten voor op Langweer (23 ptn.). Grou ligt derde met 38.8 punten.

Doarp Grou maandag eerste bij Woudsend

Geschreven door redactie op 27 juli 2015 15:59

Het Grouster skûtsje werd al even na half 4 -na een uur zeilen- afgeschoten.
Het Grouster skûtsje werd al even na half 4 -na een uur zeilen- afgeschoten.

GROU - Het Grouster SKS-skûtsje heeft maandagmiddag de dagoverwinnining op de Hegemermar bij Woudsend gepakt! De Grousters waren oppermachtig. Door deze tweede dagoverwinning staat Grou met 25.8 punten (weer) derde in het klassement. Langweer leidt met 18 punten en Joure is tweede met 19.9 punten.
De wedstrijd van vandaag duurde maar een uur. De start was verlaat doordat er een lijn van een markeringsboei in de schroef van een commissieboot was gekomen. En de finish was al even na half 4. Dat was een half uur eerder dan gebruikelijk omdat er pittige buien aankwamen.
Dinsdag vanaf 14.00 uur zeilen de skûtsjes op hetzelfde wedstrijdwater. Dan wordt de afgelaste wedstrijd van zaterdag ingehaald.

Platbodem slaat los van ankers (update)

Geschreven door redactie op 25 juli 2015 17:20

GROU - Vanmiddag rond 17.10 uur is in de zomerstorm een onbemande platbodem van drie ankers losgeslagen. Het schip lag in de Pikmar ter hoogte van de GWS-steiger. "Zij ging rakelings langs een paar boten aan onze steiger", aldus Timo Slump van Het Theehuis. Vervolgens sloeg de boot op drift over de vaargeul in de Pikmar. De zoon van de eigenaar en een vriend waren in actie gekomen en pikten het schip tussen het starteiland en De Burd met een rubberboot op. De brandweervaartuigen van Grou en Langweer zijn nog even ter plaatse geweest, maar hoefden niet te helpen.

Chill'n & Grill'n bij de Treemter

Geschreven door redactie op 24 juli 2015 19:41

Tot en met 16 augustus elke zondag Chill'n & Grill'n bij de Treemter.
Tot en met 16 augustus elke zondag Chill'n & Grill'n bij de Treemter.

GROU - Van zondag 26 juli t/m zondag 16 augustus iedere zondag Chill'n & Grill'n bij de Treemter in Grou. BBQ soul food, fresh cocktails and the best loungy tunes played bij DJ Viktory. Vanaf 15.00 uur.

'Grou' nog steeds derde in SKS-klassement

Geschreven door redactie op 23 juli 2015 17:45

GROU - Skûtsje Doarp Grou werd donderdag tweede op de Langweerder Wielen. Het skûtsje van Earnewâld behaalde haar tweede dagoverwinning. Leeuwarden werd derde. De winnaar van woensdag, Heerenveen, kreeg 14 punten. Schipper Alco Reijenga verloor een protest van Drachten, ingediend vanwege een bakboord-stuurboord-situatie.
Earnewâld leidt het klassement (na aftrek slechtste wedstrijd) met 11,8 punten, gevolgd door Langweer (13) en Grou (13,9).

Grouster tandartsen wekken helft stroom zelf op

Geschreven door redactie op 23 juli 2015 12:41

De zonnepanelen op het dak van Tandartsenpraktijk 'Grouw' aan de Allingawier in Grou.
De zonnepanelen op het dak van Tandartsenpraktijk 'Grouw' aan de Allingawier in Grou.

GROU - Wiersma Solar & Installatie Techniek Grou heeft 54 zonnepanelen geplaatst op het dak van Tandartsenpraktijk 'Grouw'. Hiermee wordt ca. 13100 kWh per jaar opgewekt, dat is ruim de helft van het huidige stroomverbruik van de Grouster tandartsenpraktijk. Dat verbruik is vrij hoog omdat het desinfecteren van tandarts instrumentarium op 95 graden Celsius, met elektrisch verwarmde apparatuur plaatsvindt.
In een volgende fase is het de bedoeling de warmwateropwekking, dat nu met een gasboiler gebeurt, te vervangen door een warmtepompboiler met thermodynamische panelen. Dit systeem heeft geen grondboring nodig want de paneelvormige wisselaar wordt in de buitenlucht geplaatst. Dit is een nieuw systeem in Nederland en haalt het hoogst mogelijke rendement van alle warmtepompen. "Het gasverbruik van de tandartsenpraktijk zal na het installeren van deze warmtepomp, waarschijnlijk halveren", zo denkt Alwin Wiersma van Wiersma Solar & Installatie Techniek Grou.

Nationaal MS Fonds zoekt coördinator

Geschreven door redactie op 23 juli 2015 12:10

GROU - Het Nationaal MS Fonds zoekt een coördinator in Grou voor de collecteweek van 23 t/m 28 november. De coördinator is het aanspreekpunt voor de collectanten, is verantwoordelijk voor het verspreiden van de collectebussen en maakt een wijk of straatindeling. Houd je van regelen en organiseren en heb je goede sociale vaardigheden, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact op met Pamela Zaat, landelijk collecte-coördinator van het Nationaal MS Fonds. Haar telefoonnummer is (010) 591 98 39. Ook nieuwe collectanten zijn welkom.

Vandaag in #Grou enkele buien, mogelijk met onweer. Vanmiddag opklaringen en droog. Tx ca 20 °C. Zwakke, later matige wind uit NW-W.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is geheel bewolkt en het regent in #Grou bij 17,2 °C, 1011 hPa, RV 96 %. De wind is zwak en komt uit NW. Neerslag 2,0 mm.

Meteo Grou