Geverfd beeld 'dokterom' nu tussen bloemen

Geschreven door redactie op 02 oktober 2014 12:43

Het beeld staat nu midden in een kleurige bloemen- en plantenzee.
Het beeld staat nu midden in een kleurige bloemen- en plantenzee.

GROU - De gemeente heeft rond het borstbeeld van dr. Eeltsje Halbertsma een fraaie bloemen- en plantentuin laten aanleggen. Ook verdween de gelige kleur van het beeld. In de plaats daarvan kwam er een rustigere, passender kleur op. Het monument aan de Parkstraat is daarmee behoorlijk opgewaardeerd.
Het beeld van 'dokterom' werd 110 jaar geleden gemaakt door Johann Hinrich Schröder, in opdracht van het Selskip foar Fryske Tael- en Skriftekennisse.

Begraafplaats toneel van Friestalige thriller

Geschreven door redactie op 01 oktober 2014 17:03

De filmploeg in actie op de Grouster begraafplaats. Links Joop Wittermans als Sjerp Bak. Naast hem Wybo Smids als Karel.
De filmploeg in actie op de Grouster begraafplaats. Links Joop Wittermans als Sjerp Bak. Naast hem Wybo Smids als Karel.

GROU - De crew van de speelfilm Bak maakte woensdagmiddag opnamen op de begraafplaats aan de Parkstraat in Grou. Een kantinewagen, geparkeerd bij het bruggetje in het park, zorgde voor een warme hap. Acteur Joop Wittermans speelt de hoofdrol in Bak. Hij is Sjerp Bak, journalist van een regionale krant die privé en via zijn werk betrokken raakt bij een sinistere moord op een VVD-raadslid. Op de begraafplaats heeft hij een ontmoeting met Karel, die in de illegale handel zit.
Bak is een Friestalige thriller van 90 minuten. De opnamen startten op 13 september en gaan door tot 21 oktober. Volgend jaar wordt het in drie afleveringen uitgezonden op Omrop Fryslan. De videofilm is een initiatief van stichting Willewurk, die op niet-commerciële basis mooie films wil maken. Bak is gefinancierd met behulp van onder andere sponsors en crowdfunding.

NVM Open Huizen Dag bij Hooghiemster

Geschreven door redactie op 01 oktober 2014 16:01

GROU - "Voor woningzoekers is het een goed moment nu in actie te komen", aldus Martin Hooghiemster van Hooghiemster Makelaars in Grou. "Huizenprijzen stabiliseren en de hypotheekrente is historisch laag. Met andere woorden; je kunt nu goedkoop geld lenen". Hooghiemster biedt mensen die een woning te koop aanbieden, de mogelijkheid zonder kosten mee te doen aan de NVM Open Huizen Dag, komende zaterdag (4 oktober). Circa 30 verkopers zetten tussen 11.00 en 15.00 uur hun deuren open voor woningenzoekenden. Deelnemende woningen zijn hier te vinden. Het kantoor is zaterdag open en ook te bellen op 0566-650 617.
Woningzoekers doen er goed aan alvast hun wensen en mogelijkheden op een rijtje te zetten, zodat ze een goed beeld hebben van wat ze willen én kunnen.

Snoek Hoveniers bestaat vandaag 35 jaar

Geschreven door redactie op 01 oktober 2014 12:12

GROU - Vandaag is het 35 jaar geleden dat Germ Snoek zich als zelfstandig hovenier in Grou vestigde. Volgens bedrijfsleider Sije van der Meulen heeft Snoek Hoveniers zich in die 35 jaar ontwikkeld tot een brede groene dienstverlener met specialisten op vrijwel elk terrein, en met een geheel eigen visie op groen. 
Het personeel van de twee vestigingen (Grou en Nieuw-Dordrecht) zette de familie Snoek vandaag in het zonnetje met een dinerbon en een mooie fles wijn. De directie van Snoek Hoveniers zorgde dat er vanochtend een heerlijk stuk oranjekoek bij de koffie was.

Gasleiding woning Troelstrawei was verrot

Geschreven door redactie op 30 september 2014 19:43

Gasleiding woning Troelstrawei was verrot
De werkzaamheden voor de woning. (Foto: Alexander Brouwer)

GROU - Medewerkers van onderaannemer Baas zijn maandagnacht tot kwart over 12 bezig geweest een gaslek voor de woning aan de Mr. P.J. Troelstrawei 2-8 te onderzoeken en te vervangen.
De bewoner rook maandagavond een gaslucht. Hij draaide de gaskraan dicht en belde de brandweer. Die mat geen hoge concentraties. De gealarmeerde medewerkers van Baas, die namens Enexis de klus klaarde, legden de gasleiding vanuit de meterkast tot aan het trottoir bloot. Het bleek dat de leiding op de plek waar deze de woning binnenkomt, lekte en 'verrot' was. De brandweer mat niet zo'n grote hoeveelheid omdat het langzaam lekte.

Inbraak woning Leechlân

Geschreven door redactie op 30 september 2014 16:57

GROU - Tussen dinsdag 23 september 12.00 uur en vandaag 10.10 uur is ingebroken in een woning aan het Leechlân in Grou. Het ongewenst bezoek verbrak een zijraam om binnen te komen. Er wordt in ieder geval een laptop vermist. Getuigen kunnen bellen met de politie op 0900-8844.

Bijeenkomst voor vrijwilligers Repaircafé

Geschreven door redactie op 30 september 2014 10:59

Een Repaircafé in de praktijk.

GROU - Morgen, woensdag 1 oktober, is er in Friesmastate een informatiebijeenkomst voor mensen die vrijwilliger willen worden in het Repaircafé. Tijdens het Repaircafé, dat 1x per maand wordt gehouden, kan iedereen zijn of haar kapotte spulletjes laten repareren. Het kan dan gaan om kleine huishoudelijke apparaten of meubilair, maar ook bijv. kleding. Het Repaircafé heeft voor gereedschap en materiaal geld gekregen uit het dorpenbudget van de gemeente. De bijeenkomst begint om 10.00 uur.

Raad geeft groen licht voor nieuwe Poiesz

Geschreven door redactie op 29 september 2014 23:00

GROU - De gemeente gaat een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor de bouw van een Poiesz-supermarkt aan de Parkstraat in Grou. Geen enkele partij was tegen de afgifte van deze verklaring, zo bleek vanavond tijdens het Politiek Podium. Volgens wethouder Henk Deinum doet de nieuwbouw pijn bij de omwonenden. Hij wilde op verzoek van raadsfracties nog wel met hen in gesprek over de gevolgde communicatiestrategie. "We ha pas kommunisearre nei it kolleezjebeslút. Dit is doelbewust sa dien". Deinum gaat nog met Poiesz overleggen over een eventuele extra ingang aan de Hoofdstraat en over de uitstraling van de gevels. Hij achtte overname en integratie van het bedrijf van Piet Hein de Vries in de nieuwe supermarkt, in dit vergevorderde stadium een onmogelijkheid. De familie De Vries had dat graag gewild.

Bewoner ruikt gaslucht en belt brandweer

Geschreven door redactie op 29 september 2014 21:25

GROU - De bewoner van Mr. P.J. Troelstrawei 2-8 (gesitueerd in de Lynbaanstrjitte) in Grou rook vanavond rond kwart voor 9 een gaslucht in en rond de woning. Hij draaide direct de hoofdkraan dicht en waarschuwde de brandweer via 112. De brandweer van Grou mat echter geen hoge concentratie gas in de woning. Monteurs van Enexis zijn ter plaatse om de oorzaak van de gaslucht onderzoeken.

Schetsen onvoltooid werk klinken in Belvedère

Geschreven door redactie op 29 september 2014 16:55

Tijdens de uitvoering van 'Het Vermoeden' werden opnamen gemaakt voor de documentaire van Pieter Verhoeff. (Foto: Frans Stegeman)
Tijdens de uitvoering van 'Het Vermoeden' werden opnamen gemaakt voor de documentaire van Pieter Verhoeff. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Vanmiddag hebben Larissa Groeneveld (cello) en Jelmer Tichelaar (marimba) in Museum Belvedère in Oranjewoud 'Het Vermoeden' gespeeld. Het 12 minuten durende emotioneel geladen muziekstuk is gecomponeerd door Paul M. van Brugge, ter nagedachtenis aan componist Cees Bijlstra (1946-2004) uit Grou. Tijdens 'Het Vermoeden' gaat het niet alleen om de muziek die gespeeld wordt, maar ook om de noten die niet gespeeld worden. "Het stuk heeft niets met de muziek van Cees Bijlstra te maken", aldus Van Brugge voor aanvang van het duet. Hij heeft deze Grouster ook niet persoonlijk gekend, maar kende wel zijn muziek. Daarna gaf hij de partituur aan de weduwe van Cees, Fenna Bijlstra-Visser. Die was met haar dochter Marit en 'beppesizzer' Cees aanwezig.

Vandaag in #Grou veel bewolking en weinig zon bij Tx ca 18 °C. Er kan mogelijk wat regen vallen. De wind is meest zwak uit N-O.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is bewolkt in #Grou bij 14,5 °C, 1028 hPa, RV 97% en het is windstil. Er is gisteren en vannacht 1,6 mm regen gevallen.

Meteo Grou