Gemeente wijst losloopgebieden honden aan

Geschreven door redactie op 21 oktober 2014 17:14

Het losloopgebied ten noorden van Grou begint direct na de brug in het Hôflân.
Het losloopgebied ten noorden van Grou begint direct na de brug in het Hôflân.

GROU - Momenteel worden in Grou in opdracht van de gemeente, hondenpoepbakken geplaatst. Er komen 11 duurzame Gepp-bakken en 5 blauwe hondenpoepbakken met klep. Aan de Dobbe komt een gewone afvalbak. Tevens worden losloopgebieden voor honden ingericht. In het noorden van Grou is dat een strook grond met bomen en bosjes (zie foto) langs het Hôflân. In het zuiden is dat het Kanaalsdykje, 'het opgespoten land' en het parkje achter de bunker aan de Burstumerdyk. De grond aan de Dobbe op Frisia is losloopterrein totdat er zich bedrijven vestigen. Bij alle huizen in Grou is vandaag een brief bezorgd waarin alles wordt uitgelegd. Overigens zijn loslopende honden op de Blikpôle en het strand niet toegestaan, aldus de gemeente. Dit in tegenstelling tot wat Werkgroep Grouster Hûnen Dobbe eerder opperde. De leden van de werkgroep hopen dat hondenbezitters de spelregels zo goed mogelijk gaan naleven zodat Stadstoezicht geen boetes hoeft uit te delen.

Wels Watersport Winkel naar Aquaverium

Geschreven door redactie op 21 oktober 2014 15:03

GROU - Wels Watersport Winkel verhuist met ingang van januari 2015 van de Gedempte Haven 12A in Grou naar een plek in het Aquaverium. De verhuizing wordt op de site van Wels Watersport Winkel gemeld. Er was telefonisch niemand bereikbaar. "Het bedrijf heeft de huur van het pand aan de Gedempte Haven per maart 2015 opgezegd", zo bevestigt eigenaar/verhuurder Piet Veenstra. "Jammer voor het centrum van Grou". De oppervlakte van het totale perceel aan de Gedempte Haven is 505 vierkante meter. De winkel meet 250 vierkante meter. Het is te huur of te koop via Hooghiemster Makelaars in Grou.

Kinderen bouwen 'vakwerkbrug' in museum

Geschreven door redactie op 19 oktober 2014 20:51

Deze door de kinderen gebouwde brug is in oktober en november te zien in de wisselexpositieruimte van museum Hert fan Fryslân.
Deze door de kinderen gebouwde brug is in oktober en november te zien in de wisselexpositieruimte van museum Hert fan Fryslân.

GROU - Het afgelopen weekend hebben 12 kinderen van 7 tot 12 jaar in Museum Hert fan Fryslân in Grou hard gewerkt aan een grote 'vakwerkbrug'. Zaterdag werd gebruikt de brug te ontwerpen en op zondag werd deze gezamenlijk gebouwd. Architect Rein Hofstra, o.a. bekend van de Slachtebrug bij Franeker en van de brug over het Nijdjip in Grou, en constructeur Oebele van der Veen begeleidden de kinderen. Er is gebruik gemaakt van lichte houten onderdelen, bouten en moeren. Het project ‘Bruggen bouwen’ was door het museum bedacht in het kader van de landelijke ‘Oktober Kindermaand’.
Terwijl de kinderen aan het ontwerpen en bouwen waren, konden de ouders meelopen in een rondleiding in het door architect Kropholler ontworpen voormalige Raadhuis, waarin ook het museum zit.

Autobestuurster onwel op A32

Geschreven door redactie op 17 oktober 2014 16:34

GROU - Een automobiliste uit Dronten raakte vrijdagmiddag om 12.15 uur onwel, terwijl ze op A32 tussen Grou en Reduzum reed. Ambulancepersoneel heeft haar behandeld. Hierna kon ze verder rijden, zo meldt de politie.

Bouwbedrijf Dijkstra bouwt havenhuis Grou

Geschreven door redactie op 16 oktober 2014 14:52

Het havenhuis is ontworpen door Karin Couwenbergh uit Engwierum.
Het havenhuis is ontworpen door Karin Couwenbergh uit Engwierum.

GROU - Bouwbedrijf Dijkstra uit Grou gaat het havenhuis aan de Meersweg bouwen. Het bedrijf heeft vandaag het werk definitief gegund gekregen omdat het als laagste inschreef. Eind oktober begint de sloop van het huidige toiletgebouw, alsmede van de voormalige consumptiekiosk. Het havenhuis, dat onder andere plaats biedt aan sanitaire- en wasvoorzieningen, moet komend voorjaar klaar zijn. "Wij zijn er blij mee en vinden het steeds bijzonder mee te bouwen aan de voorzieningen in Grou. Ons dorp wordt daardoor mooier en aantrekkelijker", aldus AnnaMarie Dijkstra van het bouwbedrijf.

Woningen Gruttostraat klaar voor sloop

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 22:01

Medewerkers van Enexis bezig met het afsluiten van het gas.
Medewerkers van Enexis bezig met het afsluiten van het gas.

GROU - De twee woningblokken aan de oostzijde van de Gruttostraat zijn afgesloten van alle nutsvoorzieningen. De woningen werden de afgelopen twee jaar verhuurd als anti-kraak door Carex. Deze huurders moesten uiterlijk op 29 september jongstleden hun woning verlaten. De huizen worden binnenkort gesloopt door DVJ (voorheen De Vries Joure). Tot die tijd staan er bouwhekken omheen. Op de vrijkomende plek zou Elkien appartementen voor Friesmastate bouwen. Deze woningcorporatie is nog niet met concrete plannen gekomen, zo laat directeur Joop van der Lei van Friesmastate desgevraagd weten.

Henk Kroes sprekt op jûn Stifting Grou

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 13:28

GROU - Henk Kroes fan Boazum hâldt op tongersdeitejûn 11 desimber in lêzing foar de stipers fan Stifting Grou. It tema is 'Wetter en iis, myn libben as bern op Goaiïngahuzen'. Kroes (75) wie direkteur van It Fryske Gea en iismaster en foarsitter fan Vereniging de Friesche Elfsteden.
It is de twadde fan yn totaal 4 jûnen dy't de stifting dit winterskoft hâldt foar har stipers.

Komitee maakt zich niet druk over Swarte Pyt

Geschreven door redactie op 15 oktober 2014 08:57

In 2012 droeg Swarte Pyt, hier in de HEMA, nog gouden oorringen.
In 2012 droeg Swarte Pyt, hier in de HEMA, nog gouden oorringen.

GROU - Het uiterlijk van Swarte Pyt is geen kwestie bij het Sint Piter Komitee in Grou, aldus 'parsesjef' Harold Kramer in het Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg. "We maken ons geen zorgen en wachten af wat er in de gemeentehoofdstad Leeuwarden gebeurt. Onze Swarte Pyt draagt al twee jaar geen gouden ringen meer in het oor en de Sint Piterliedjes zijn modern en kindvriendelijk". Het Sint Piter Komitee heeft ook weinig tijd voor degelijke zaken want het is druk met de viering van het 65-jarig jubileum van het Sint Pitermearke, in februari 2015. "Dat wordt een bijzondere editie, met liedjes van schrijver/zanger Harry Jekkers". Voor deze gelegenheid wordt de zangrol niet ingevuld door een onderwijzer(es), maar door Shiatsu therapeut en deeltijd zangeres Hilda Dijkema.

Wetterskip rondt project Aqualân Grou af

Geschreven door redactie op 14 oktober 2014 14:44

GROU - In 2005/2006 heeft Wetterskip Fryslân bij de rioolwaterzuivering Grou een zuiveringsmoeras aangelegd: Aqualân Grou. Hier wordt effluent, afvalwater afkomstig van de rioolwaterzuivering, volgens het Waterharmonica-concept nabehandeld. Van eind 2006 tot en met 2013 hebben het Wetterskip en andere partijen het moerassysteem uitgebreid gemonitord en onderzocht. Conclusie is dat de pilot Waterharmonica Aqualân goed heeft gefunctioneerd en bijdraagt aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. Bovendien geven de resultaten aanleiding deze techniek waar mogelijk in te zetten op andere plekken.

Openbaar Ministerie niet in hoger beroep

Geschreven door redactie op 14 oktober 2014 14:11

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep in de zaak van de dodelijke aanvaring op het Prinses Margrietkanaal bij Grou vorig jaar juni. Bij dit ongeval kwam een echtpaar (64 en 67 jaar) uit Lottum (L.) om het leven. De rechter bepaalde vorige week dat de 42-jarige binnenvaartschipper 120 uur voorwaardelijke werkstraf moest krijgen voor zijn aandeel in het dodelijk ongeluk. Het OM had 170 uur geëist. Na bestudering van het vonnis kan het OM zich vinden in de afwegingen van de rechtbank een lagere straf op te leggen.