Brand in berging op plein basisscholen

Geschreven door redactie op 25 mei 2015 11:58

De brand in de materiaalberging. (Foto: Germ Velstra)
De brand in de materiaalberging. (Foto: Germ Velstra)

GROU - De materiaalberging op het plein van de basisscholen aan de Jongema is door brand beschadigd. Dat was op pinkstermaandag rond kwart over 10. De brandweer van Grou had de brand snel onder controle en voorkwam daarmee dat de berging volledig werd verwoest. Wel raakten een aantal kinderkruiwagens beschadigd. Volgens Johan Meesters van CBS Nijdjip is kortsluiting waarschijnlijk de oorzaak van de brand. Om de veiligheid te garanderen plaatst de gemeente hekken om de berging. Hier meer foto's.

Volgende week lotenverkoop ALS Friesland

Geschreven door redactie op 23 mei 2015 16:55

GROU - Volgende week, van maandag 25 t/m zondag 31 mei,
gaan vrijwilligers van stichting ALS Friesland langs alle deuren van Grou. Dat meldt Annemieke Nuiten-Roorda, coördinator van de ALS lotenverkoop in Grou.
Het was eerst nog onzeker of de lotenverkoop wel door moest gaan omdat Ronald de Haan op 14 mei aan de gevolgen van ALS overleed. De 39-jarige inwoner van Jirnsum vocht 8 jaar tegen deze (nog steeds) ongeneeslijke ziekte. Hij was de stuwende kracht van de fondsenwervingsacties van de stichting. Maar Ronald wilde dat deze activiteiten na zijn overlijden zoveel mogelijk zouden doorgaan. Daarom is er zaterdag 13 juni ook weer een ALS dag in Jirnsum.

Oostergoo onderdeel Princess Hotel Collection

Geschreven door redactie op 22 mei 2015 21:12

Wethouder Henk Deinum en Aad Ouborg van Princess hijsen -met hulp van twee Fryske famkes- de Princess-vlag.
Wethouder Henk Deinum en Aad Ouborg van Princess hijsen -met hulp van twee Fryske famkes- de Princess-vlag.

GROU - Marcel en Annemarie Oost van Hotel Oostergoo vertegenwoordigen sinds vanmiddag met hun bedrijf de Princess Hotel Collection. Het bedrijf heet nu voluit Princess Hotel Oostergoo. De Nederlandse hotelcollectie -met het hoofdkantoor in Hoenderloo- werd in het voorjaar van 2014 opgericht en heeft nu al negen hotels in haar bestand, acht in Nederland en één in Oostenrijk. Marcel en Annemarie Oost streven er al jaren naar om hun gasten een echt thuisgevoel te bieden. Het echtpaar heeft juist de samenwerking gezocht met Princess Hotel Collection omdat volgens hen het onbezorgde gevoel in de gehele groep ook de boventoon voert. "Daarnaast is Princess Hotel Collection de beste partij om te helpen onze reserveringen te optimaliseren. Ook past de slagzin Home Sweet Hotel uitstekend bij ons hotel", aldus Marcel Oost.

Streekeigen 'kletskop' bij start natuurfestival

Geschreven door redactie op 22 mei 2015 12:06

Marcel Oost presenteert zijn 'kletskop' aan Anke Zijlstra (rechts).
Marcel Oost presenteert zijn 'kletskop' aan Anke Zijlstra (rechts).

GROU - De eerste editie van natuurfestival Vier de Alde Feanen, is vrijdagmorgen van start gegaan met de presentatie van een streekeigen kletskop. Het recept is van Marcel Oost van Hotel Oostergoo. Hij overhandigde deze lekkernij als eerste aan Anke Zijlstra, coördinatrice van De 8 van Grou en tevens nauw betrokken bij de organisatie van dit buitenevenement. Ook Barbara Lagendijk van het toeristenbureau uit Earnewâld was bij deze aftrap aanwezig. "Bij een feestje hoort wat lekkers", aldus Marcel. Het koekje van eigen bodem bestaat onder andere uit paardenbloemgelei.
Tijdens het komend pinksterweekend zijn bij 26 ondernemers diverse buitenactiviteiten rondom Nationaal Park De Alde Feanen in het kader van het landelijke festival Fête de la Nature. Alle activiteiten staan in het teken van de natuur, zoals een survival, zelf vuur maken, kinderyoga, dauwsuppen en 'landscaping'.

Wethouder trapt renovatie Wilhelminapark af

Geschreven door redactie op 21 mei 2015 23:25

Wethouder Harry van der Molen verricht de aftrap door een lint door te knippen. Hierna knuffelt hij het geitje dat Sabine Vriesema van De Hoannepôle voor hem vasthoudt.
Wethouder Harry van der Molen verricht de aftrap door een lint door te knippen. Hierna knuffelt hij het geitje dat Sabine Vriesema van De Hoannepôle voor hem vasthoudt.

GROU - Wethouder Harry van der Molen deed donderdagavond de aftrap voor de langverwachte renovatie van het Wilhelminapark in Grou. Het ontwerp hiervoor is geïnspireerd op hoe het park rond 1900 was, naar aanleiding van het romantische ontwerp van Gerrit Vlaskamp. Voor de werkzaamheden is een investering van maar liefst € 423.000,- nodig. Een bedrag van € 150.000,- komt van de gemeente, de rest van o.a. subsidies, fondsen, legaten en sponsors. Vanavond werd bijv. bekend dat stichting Hoekstra-Viersen 'Steenendam' (HVS) € 20.000,- aan het park bijdraagt. € 15.000,- wordt verdiend met zelfwerkzaamheid door vrijwilligers van de Stichting Wilhelminapark en Stifting De Hoannepôle.
Een nieuw dierenverblijf kost nog eens € 123.750,-. Het geld hiervoor is rond. Het Mienskipsfonds van de gemeente gaf daarvoor het meeste geld, nl. € 65.000,-. >>

Gemeente steekt € 1,5 miljoen in Grou

Geschreven door redactie op 21 mei 2015 18:54

GROU - De gemeente Leeuwarden investeert de komende jaren € 1,5 miljoen in Grou. Vertegenwoordigers uit Grou, verenigd in Grou Breed, hebben, samen met de gemeente Leeuwarden, vier prioriteiten vastgesteld. De projecten zijn een samenwerking tussen verschillende partijen, met allen hun eigen rol.
1.       Rode loper; de toegang tot het dorp vanaf het station mooier maken: € 300.000,-;
2.       Gastvrij Grou - investeren in toerisme: € 100.000,-;
3.       Halbertsma's plein (onderzoeken wat de mogelijkheden zijn): € 100.000,-;
4.       Wilhelminapark (voor de uitvoering): € 150.000,-.

Bovenstaande bedragen investeert de gemeente. Vaak moet er nog extra financiering van derden bij.

Berino Haarwerken houdt info-avond

Geschreven door redactie op 21 mei 2015 17:18

GROU - Berino Haarwerken Grou is erg actief op het gebied van haar- en hoofdhuidproblemen. Het bedrijf is erkend leverancier van haarwerken en haar-aanvullingen bij kaalheid en dun haar. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Rond te blijven lopen met dunner wordend haar, haaruitval, hoofdhuidproblemen, etc. hoeft dan ook niet. Daarom organiseert het team van Berino op donderdag 18 juni een open avond. Hier worden demonstraties gegeven, krijgt u informatie over de oplossingen en is er ruimte voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.
Iedereen is welkom van 18.30 tot 21.00 uur (vrije inloop).

Zelf hutten van strobalen en pallets maken

Geschreven door redactie op 21 mei 2015 09:06

Zelf hutten van strobalen en pallets maken
Iedereen kan meehelpen een wand van een strohuis te maken.

GROU - Op eerste pinksterdag is er op het oude terrein van Halbertsma Pallets (J.W. de Visserwei 12) van alles te beleven. Dit in het kader van het internationale festival Fête de la Nature. In en rondom de groene loods beginnen om 10 uur de activiteiten. Zo kan iedereen zaadbommen maken en meehelpen een wand van een strohuis te maken. Om 13.00 uur is er een workshop met als thema 'Het toepassen van permacultuur-principes bij het bouwen van een ecodorp', vanuit de basis 'Wat is het je waard?'. Voor deze workshop is het nodig je op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De hele dag worden er voordrachten gegeven en voorgelezen in een yurt (Mongoolse tent). Kinderen kunnen o.a. zelf eigen hutjes van strobalen en pallets maken. Aan het einde van de middag worden er pannenkoeken en broodjes gebakken op een kampvuur. De festiviteiten duren tot 17.00 uur.

PS neemt motie Noorderdwarsstraat aan

Geschreven door redactie op 20 mei 2015 13:09

GROU -  Provinciale Staten (PS) van Fryslân hebben vanmiddag met een kleine meerderheid de motie van de ChristenUnie aangenomen aangaande de 'funderingsproblematiek' in de Noorderdwarsstraat in Grou. Door vermoedelijk peilverlagingen verzakken de woningen in deze straat zo ernstig dat een aantal onbewoonbaar is verklaard. De meerderheid van PS vindt nu dat alle overheidslagen nu in actie moeten komen, zowel voor de 9 huurders als de 9 eigenaren. Op korte termijn moeten gemeente, Wetterskip, Provincie en Rijk het probleem gezamenlijk oppakken en geen tijd verliezen met naar elkaar wijzen als het gaat om verantwoordelijkheid.

Symon Odinga neemt op 12 juni afscheid

Geschreven door redactie op 20 mei 2015 11:56

'Meester' Symon Odinga geeft op gepassioneerde wijze les. (Foto: Willy Sybesma)
'Meester' Symon Odinga geeft op gepassioneerde wijze les. (Foto: Willy Sybesma)

GROU - Onderwijzer Symon Odinga neemt op vrijdag 12 juni afscheid van het onderwijs in Grou. Hij werkte bijna 40 jaar op de Master Wielsmaskoalle (MWS), in 1998 opgegaan in de fusieschool welke later de naam OBS De Twa Fisken kreeg.
De afscheidsbijeenkomst is op vrijdag 12 juni tussen 16.00 en plm. 18.00 uur, op De Twa Fisken aan de Jongema 6. Wie er bij wil zijn en/of een woordje wil spreken, kan dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of doorbellen (0566-623000) aan directeur Maartje Bloemhof of directie-assistent Willy Sybesma.

U kunt niet meer met een eigen sloep inschrijven voor de sloepentocht #Grou. Het maximum is bereikt! Inschrijven als opstapper kan nog wel.

Skûtsjewike Grou

Vandaag in #Grou een droge dag met regelmatig zon. De wind wordt matig uit NW. Koel met Tx ca 14 °C.

Meteo Grou