Leden Fûgelwacht Grou steunen bestuur

Geschreven door redactie op 23 april 2014 21:21

GROU - Een meerderheid van de leden van Fûgelwacht Grou steunt het bestuur in haar standpunt met betrekking tot het aaisykjen. Op de bijzondere ledenvergadering woensdagavond waren 29 leden, waarvan 16 vóór stemden en 13 tegen. Het bestuur wil het zoeken en rapen van kievitseieren overslaan en direct beginnen met weidevogelnazorg. Het 'aaisykjen' door individuele leden wordt niet verboden, aldus voorzitter Wiepke Hooghiemster. Hij was 'hiel bliid' met het stemresultaat. "En wy respekteare ek de tsjinstimmers". Hooghiemster had de vergadering geopend met het bericht dat het bestuur vanmiddag nog een brief van 6 kantjes kreeg van koepel BFVW. Achterliggend doel was het op andere gedachten te brengen. "Se nimme ús net serieus", zo was zijn conclusie.

Bennema-State nieuwe ruimte voor exposities

Geschreven door redactie op 23 april 2014 14:47

Bennema-State ligt op De Burd, huisnummer 13.
Bennema-State ligt op De Burd, huisnummer 13.

GROU - Grou is een nieuwe expositieruimte rijker; Bennema-State op eiland De Burd. Daar zijn tot 15 september acrylschilderijen van Jaap Stelwagen te zien. Voor deze expositie heeft Stelwagen landschappen, dieren en abstract werk geselecteerd. Hij heeft een kleurig palet en schildert daarnaast ook ton sur ton, zowel realistisch als abstract.
Vanaf 25 mei wordt de expositie aangevuld met beelden van Marita Buhler Valk. Ze beschouwt de natuur als een onuitputtelijke bron voor het maken van beelden.
Bennema-State is niet alleen een plek om van kunst te genieten, maar tevens een rustpunt voor passerende fietsers. Ze kunnen er koffie, thee en andere dranken nuttigen. De boerderij ligt aan de populaire pontjesroute De 8 van Grou. Afgelopen weekend zijn de pontjes weer gaan varen.

Wetterskip opent inlaat na klachten bewoners

Geschreven door redactie op 23 april 2014 11:16

GROU - Wetterskip Fryslân heeft vorige week de schuif van de inlaat naar de vijverpartij aan de Mr. P.J. Troelstrawei opengezet. Bewoners van het wijkje Nesserdyk hadden geklaagd over een laag van waterplanten en wier, dat de vijver zou doen dichtgroeien. De vijver wordt nu langzaam ververst met boezemwater. Hiervoor zorgt een inlaat vanaf het Prinses Margrietkanaal. Deze werd ruim twee jaar geleden aangelegd, in dezelfde periode als de vijver. Teveel aan water stroomt weg via het Nijdjip. Volgens Fijke van Berkom van de gemeente duurt het meerdere jaren voordat er natuurlijk evenwicht in een nieuwe vijver is. "Eerst gaan de pionierssoorten woekeren". Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor de gang van zaken.

Baggeren na seizoen wegens vervuiling

Geschreven door redactie op 22 april 2014 16:28

GROU - In het watertje De Blieken is de waterbodem verontreinigd met teer. Dit blijkt uit onderzoek door de provincie, die daar de waterbodem wil laten baggeren. De vervuiling waarschijnlijk een gevolg van veelvuldig onderhoud aan schepen op deze plek, waarbij vroeger vaak teer werd gebruikt. Het onderzoeken van de verontreiniging heeft gevolgen gehad voor de planning van de baggerwerkzaamheden in Grou. Het geheel of gedeeltelijk baggeren van De Blieken, De Mear, It Bûterfabryk, Brêgepaad, de Singel en de Baai is daarom uitgesteld tot na dit vaarseizoen.
Zoals deze site al schreef, duurt het baggeren van de Pikmar en Peanster Ie langer dan gepland. Er komt daar meer bagger vrij dan verwacht. De werkzaamheden zijn daarom niet deze maand, maar medio juni klaar.

Herrezen recreatiewoning Marsfintsjes te koop

Geschreven door redactie op 22 april 2014 13:38

Recreatiehuis Marsfintsjes ligt op een unieke plek.
Recreatiehuis Marsfintsjes ligt op een unieke plek.

GROU - Recreatiewoning Marsfintjes is te koop. De vorige woning met deze naam is op 27 juli 2007 van de kaart geveegd, nadat het ongeladen binnenschip Victus uit koers raakte. De slapende bewoners van de vakantiewoning, waaronder een baby, bleven door een wonder ongedeerd. In 2009 werd iets verderop een nieuw huis gebouwd.
Marsfintsjes is gelegen op een van de uiterste punten van natuureiland De Burd. De recreatiewoning is alleen over het water bereikbaar. "Oer lân is hiele toer. Sels no mei it droege waar is it in wiete bedoening", aldus makelaar Betty Hooghiemster-Hoekstra. De eigenaar is onlangs overleden en de familie wil de woning verkopen. "De famylje komt der hast noait", aldus Hooghiemster. Haar makelaardij Mid-Fryslân kreeg opdracht de woning verkopen. De vraagprijs is € 625.000,-, kosten koper.
De woning staat op een bijzondere plek; op de hoek van de Geeuw en de geul van het Prinses Margrietkanaal door de Pikmar. Rondom is er fantastisch uitzicht op Grou, het water en de natuur op de Burd. Om de hele recreatiewoning liggen terrassen, er is een aanlegsteiger en een jollensteiger. De woning staat op een perceel van ca. 1.000 m2 grond. Wie dat wil, kan zelfs nog meer grond kopen.

Watersporter vliegt havenmeester naar keel

Geschreven door redactie op 21 april 2014 12:03

Een havenmeester in actie op de Nieuwe Kade. (Archieffoto 2011)
Een havenmeester in actie op de Nieuwe Kade. (Archieffoto 2011)

GROU - Havenmeester Wybren Jorritsma is op de ochtend van Paasmaandag aangevallen door een watersporter. De man lag met zijn boot aan de Nieuwe Kade in Grou. Jorritsma meldde zich om kwart voor 9 bij de boot om het havengeld te innen. De man vloekte Jorritsma direct uit en vloog hem naar de keel. De havenmeester zou zich te vroeg hebben gemeld, zo vond de man. De geschrokken Jorritsma belde na het gebeuren direct de politie, die een stevig gesprek met de opvliegende watersporter voerde. Hij moest vertrekken en mag niet meer in de haven van Grou aanmeren. "Want dit tolereare wy net", aldus de havenmeester.

Protestante Gemeente Grou verkoopt pastorie

Geschreven door redactie op 19 april 2014 19:55

De voormalige pastorie aan de Kerkstraat 6 in Grou.
De voormalige pastorie aan de Kerkstraat 6 in Grou.

GROU - De voormalige pastorie van de Protestante Gemeente Grou-Jirnsum in Grou, wordt bij inschrijving verkocht. Het pand staat sinds het emeritaat van ds. Pieter Dijkstra, leeg. Opvolger Reinier Nummerdor woont in een huis aan De Boeijer, dat de kerk eind 2013 kocht. De oude pastorie is gebouwd in 1840. Tijdens een modernisatie zo'n 8 jaar geleden is het voorzien van centrale verwarming en deels van dubbel glas. Het woonoppervlak is ongeveer 330 m2, die van het hele perceel is 1161 m2. Hierop ook een losstaande garage. De verkoop wordt verzorgd door Aangenaam Notarissen in Grou. Via een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is informatie over o.a. het huis en de voorwaarden te krijgen. Ook krijgt men op deze wijze een biedingsformulier. De notaris moet de ingevulde formulieren uiterlijk maandag 26 mei om 14.00 uur hebben en opent de enveloppen in een besloten zitting, uitsluitend bijgewoond door kerkrentmeesters.

Grouster jongens in actie voor diabetes

Geschreven door redactie op 18 april 2014 17:11

Scott de Jong en Erik Kerkhoven (rechts) hopen dat veel mensen hun team steunen.
Scott de Jong en Erik Kerkhoven (rechts) hopen dat veel mensen hun team steunen.

GROU - Op zaterdag 14 juni wordt in Almere de JDRF Walk gehouden. Erik Kerkhoven en Scott de Jong uit Grou (beide 13 jaar) doen er aan mee. De JDRF Walk wordt jaarlijks georganiseerd door de JDRF, een internationale organisatie die onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 financiert. Elk jaar worden wereldwijd ruim 200 JDRF Walks gehouden waaraan ca. 900.000 mensen mee doen.
Erik Kerkhoven heeft al bijna zijn hele leven diabetes. "Elke dag moet ik me prikken en koolhydraten tellen. Om de 2 dagen een infuusje in mijn buik of been. Ik heb nooit vakantie van mijn diabetes". Het team van Erik en Scott heet 'de Friese doorlopers'. Wie hen sponsort met een eenmalig bedrag, brengt genezing van diabetes type 1 een stap dichterbij. Sponsoren kan via de eigen webpagina van het team, maar je kunt je sponsorbedrag ook afgeven bij Erik thuis: de Waring 18 in Grou.

Fles Silersbitter voor eerste gasten pontje

Geschreven door redactie op 18 april 2014 11:33

Joke en Thijs en Sandra met een fles Silersbitter; rechts schipper Carl Brock.
Joke en Thijs en Sandra met een fles Silersbitter; rechts schipper Carl Brock.

GROU - Pontje Gastvrij Grou heeft Goede Vrijdag om 10.30 uur de eerste gasten overgezet. Het waren Sandra van Schuppen, Joke van de Wetering en zoon Thijs. Ze kochten vorig jaar een vakantiewoning op Yn 'e Lijte. Marck Dorenbosch van Silersshop stelde een fles Silersbitter beschikbaar voor de eerste gasten van 2014. Deze geste viel bij hen in goede aarde. Het tweetal schafte ook direct een 10-rittenkaart aan. Hiermee profiteren ze van 2 gratis overtochten.

Collecte Hartstichting: ruim € 2800,-

Geschreven door redactie op 18 april 2014 10:56

GROU - De jaarlijkse collecte van de Hartstichting heeft in Grou € 2810,04 opgebracht, iets minder dan vorig jaar. De collecte was van 6 tot en met 12 april en stond in het teken van het 50-jarig bestaan van de Hartstichting. Coördinator Maya Hercules dankt collectanten en gevers hartelijk.