Grou aanzienlijke kans op SKS-kampioenschap

Geschreven door redactie op 31 juli 2014 19:57

Earnewâld probeert tevergeefs het skûtsje van buurdorp Grou achter zich te krijgen. (Foto: Henk Doevendans)
Earnewâld probeert tevergeefs het skûtsje van buurdorp Grou achter zich te krijgen. (Foto: Henk Doevendans)

GROU - Douwe Azn. Visser en zijn mannen van het skûtsje van Grou maakten het vandaag nogal spannend in de strijd om het SKS-kampioenschap. Ze startten te vroeg tijdens de tweede wedstrijd bij Lemmer. Na een snel rondje over de start werkten ze zich langzaam maar zeker op van een 14de en 10de naar een 8ste plaats in de vloot. Het skûtsje finishte als 6e en moest mede-kampioenskandidaat Sneek als dagwinnaar dulden. Daarachter Lemmer, Drachten en Stavoren. Eerder zat daar ook nog het skûtsje van Huizum bij, maar die verloor een protest van Woudsend. Het leverde de Huzumers 14 (straf-)punten op en een 14e plek in de dagklassering. ‪Grou‬ eindigt daarom als 5e in het dagklassement. In het algemeen klassement heeft het skûtsje 6.2 punten minder dan Sneek. Als die laatste skûte vrijdag bijvoorbeeld wint, dan heeft Grou aan een plek bij de eerste 7 genoeg om kampioen te worden! En als Sneek niet wint is Grou kampioen.

Strandje Blikpôle weer open voor zwemmers

Geschreven door redactie op 31 juli 2014 19:46

GROU - De gemeente heeft de waarschuwing voor blauwalg bij het strandje aan de Blikpôle in Grou opgeheven. Het strand was sinds vrijdag 25 juli afgezet vanwege een zichtbare drijflaag van (blauw)algen. Deze drijflaag is daar, mede door de veranderde windrichting, verdwenen. Ook blijkt uit metingen van Wetterskip Fryslân dat de kwaliteit van het zwemwater weer ruim binnen de norm is.

Skûtsje 'Grou' ligt dik voorop in klassement

Geschreven door redactie op 30 juli 2014 16:30

Schipper Douwe Visser van Grou, hier voor onze eigen camera.
Schipper Douwe Visser van Grou, hier voor onze eigen camera.

GROU - Het skûtsje van Grou haalde woensdag bij Lemmer haar vierde dagoverwinning! Alleen Earnewâld kon Grou nog bijhouden, maar tot een echte veldslag kwam het niet; Gerhard Pietersma bleef tweede. d' Halve Maen met schipper Berend Mink werd derde.
Grou ligt met 23.6 punten op een royale eerste plaats in het klassement. Sneek is tweede met 33.9 punten en Earnewâld derde met 41 punten. Schipper Douwe Visser van 'Grou' kan het SKS-kampioenschap 2014 nog niet op zijn naam schrijven, zo vindt hij zelf. "We moatte noch twa wedstriden en der kin noch in protte barre". Douwe werd in 2005 voor het eerst kampioen. Dat was het eerste jaar dat hij schipper was op het Grouster skûtsje! Een knappe prestatie. In 2009 lapte hij dat nog eens. Nu 5 jaar later, en bij het 10-jarig jubileum van Douwe Visser als schipper, vindt het dorp het weer tijd voor een kampioensfeest! Dat is komende zaterdagavond gepland en de voorbereidingen worden al voorzichtig getroffen.

Kind krijgt hete vloeistof over zich

Geschreven door redactie op 30 juli 2014 13:45

GROU - Een kind dat hete vloeistof over zich heen had gekregen is vanmorgen met de ambulance naar het MCL gebracht. Dat was rond 9.30 uur. Het kind bevond zich op een boot dat aan de steigers van de Meersweg in Grou lag. Een opgeroepen traumahelicopter werd afgezegd, maar deze maakte nog wel een even een rondje over het dorp.

Orgelconcert Sander van den Houten

Geschreven door redactie op 30 juli 2014 12:26

GROU - Vanavond (30 juli) het derde orgelconcert in de serie zomerconcerten 2014 in de Sint Piter in Grou. In deze serie staan de 6 orgelsonates van Mendelssohn centraal; alle zes organisten spelen er één tijdens de concerten op woensdagavond. Sander van den Houten is hoofdorganist van de Burgwalkerk en de Broederkerk in Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar. Hij speelt deze avond sonate V van Mendelssohn. Op het programma staan ook werken van J. Pachelbel, J.S. Bach, en Z. Gárdonyi. Aanvang 20 uur, toegang gratis.

Anja de Jong maakte leukste Summerselfie

Geschreven door redactie op 29 juli 2014 09:09

Corrie Betten (links) en Anja de Jong met een waardebon voor een jaar gratis knippen.
Corrie Betten (links) en Anja de Jong met een waardebon voor een jaar gratis knippen.

GROU - Anja de Jong-Damsma uit De Knipe zond afgelopen weken de mooiste Summerselfie in. Tijdens de presentatie van de haarmodelijn op de Summerparty van Kapsalon Bertina en Berino, konden bezoekers een Summerselfie maken in een zomerse sfeer. Anja maakte de leukste. Corrie Betten van Bertina en Berino bood haar daarom een waardebon voor een jaar lang gratis knippen bij Kapsalon Bertina aan.

Silersshop eerste met digitale 'narrow casting'

Geschreven door redactie op 28 juli 2014 19:22

Het Lightcurb-logo achter de etalageruit van Silersshop aan de Hoofdstraat.
Het Lightcurb-logo achter de etalageruit van Silersshop aan de Hoofdstraat.

GROU - Sinds vorige week prijkt achter de etalageruit van Silersshop in Grou het logo van Lightcurb. Dat geeft aan dat rond deze winkel de speciale Lightcurb-zender actief is. Hiermee stuurt de Silersshop gepersonaliseerde boodschappen naar mobiele telefoons van voorbijgangers binnen een straal van 70 meter. Het bericht (bijvoorbeeld een aanbieding) moet de consument vervolgens naar de winkel trekken. Deze vorm van digitale communicatie met (mogelijke) klanten wordt ook wel 'narrow casting; genoemd. Silersshop is de eerste winkel in Grou dat van deze techniek gebruikt maakt, aldus eigenaar Bart Waldram. De berichten kunnen alleen ontvangen worden door mensen die de Lightcurb-app gedownload hebben.
Wie (zonder enige verplichtingen) gebruik van deze service wil maken, hoeft slechts de bijbehorende app te downloaden. Die is gratis en beschikbaar in Google Play & App Store.

Skûtsje Grou wint bij Woudsend en leidt klassement

Geschreven door redactie op 28 juli 2014 17:48

GROU - Het SKS-skûtsje van Grou behaalde maandagmiddag op de Heegermar bij Woudsend voor de derde keer een dagoverwinning. De platbodem was maar liefst 2:20 minuut eerder over de finish dan achtervolger De Sneker Pan, die tweede werd.
Grou leidt het klassement (met aftrek van de slechtste wedstrijd) met 22.7 punten. Sneek is tweede met 29.9 punten; 7,2 punten meer dan Grou. Dinsdag hebben de skûtsje een vrije dag. Woensdag zeilen ze de eerste wedstrijd bij Lemmer.

Bachconcert bij kaarslicht en met goede wijn

Geschreven door redactie op 28 juli 2014 11:25

GROU - Vanavond (maandag) om 21.38 uur geeft Carl Visser, de vaste organist van de Sint Piter te Grou, een bijzonder concert gewijd aan de werken van Johann Sebastian Bach. In 1750 op 28 juli is J.S. Bach  overleden en daarom is deze dag gekozen om een eerbetoon te brengen aan wellicht de belangrijkste componist aller tijden. Op het programma staan de grote preludium en fuga in Es-dur, de hoekstukken van de Grote Orgelmis, BWV 552.

Zwemstrandje Blikpôle dicht wegens blauwalg

Geschreven door redactie op 26 juli 2014 21:03

De gemeente heeft een bord geplaatst en het strandje afgesloten met een rood-wit lint.
De gemeente heeft een bord geplaatst het strandje afgesloten met een rood-wit lint.

GROU - Vrijdag is blauwalg geconstateerd in het water bij het strandje aan de Blikpôle in Grou. Deze zwemplek staat nog niet onder toezicht van de provincie, maar de zwemwaterkwaliteit wordt door de gemeente in de gaten gehouden. De gemeente heeft zwemplek afgezet met linten en er is een waarschuwingsbord geplaatst. Op meer plaatsen in de gemeente zijn drijflagen van (blauw)algen gezien. De gemeente raad het af om daar te zwemmen. Contact met blauwalg kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten zoals koorts, hoofdpijn, maagkramp, oorpijn en diarree. Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf na ongeveer vijf dagen.

Vandaag in lemmer geweest, wordt voor Grou nog spannend morgen in Sneek #Grou #SKS

Hidde