Brandweer rukt uit voor omgeslagen skûtsje

Geschreven door redactie op 04 september 2015 12:19

GROU - Vrijdag om 11.45 uur is op de Oksepoel tussen Earnewâld en Grou een skûtsje omgeslagen. De platbodem was met gasten aan het zeilen. Alle 12 opvarenden werden door in de buurt zijnde boten uit het water gehaald. De blusboten van Grou, Burgum en Langweer alsmede een particuliere reddingboot uit Sneek gingen ter plaatse, maar hoefden uiteindelijk niet in actie te komen.

Nieuw bruggetje in fiets- en voetpad

Geschreven door redactie op 03 september 2015 15:58

Een mobiele kraan uit Grou werd nog ingeschakeld om te helpen bij de plaatsing. (Foto: Klaas Stelma)
Een mobiele kraan uit Grou werd nog ingeschakeld om te helpen bij de plaatsing. (Foto: Klaas Stelma)

GROU - Donderdagmiddag is over een zijtak van het Nijdjip in Grou een nieuwe hardhouten voetgangers- en fietsbrug geplaatst. Het oude bruggetje was totaal versleten. De nieuwe overspanning is onderdeel van het veelgebruikte voet- en fietspad tussen de Súdfinne en De Fûke.

Aannemingsbedrijf Vos doet ook ontgronding

Geschreven door redactie op 03 september 2015 13:54

Woensdag kregen bewoners en betrokkenen een fietsexcursie over De Burd.
Woensdag kregen bewoners en betrokkenen een fietsexcursie over De Burd.

GROU - Aannemingsbedrijf H.J. Vos B.V. heeft ook de tweede fase van de werkzaamheden op eiland De Burd gegund gekregen. Dat bleek woensdag bij een fietsexcursie van Burd-bewoners en betrokkenen. Het bedrijf uit Ruinerwold was de laagste inschrijver. Vos was ook al laagste inschrijver voor het werk op de Noarderburd. Hier startte het eind juni jl. mee.
Vos hoopt deze winter te starten met de werkzaamheden voor de 2e fase; het ontgronden van 25 hectare van de Suderburd. Er ontstaat zo nieuw vaarwater dat Suderburdswiid gaat heten. Nieuw is dat er in plaats van 1, maar liefst 3 opvaarten naar boerderijen op De Burd worden aangelegd. De ontgronding gebeurt met kranen, een rupsdumper en een duwbak, aldus woordvoerder Ruben de Haan. Met de vrijgekomen grond worden de kaden langs de Wide Ie en Greft verstevigd. De overige kaden worden aangevuld met uit Deinum aangevoerde grond. Het 25 hectare grote eiland (Suderburd) dat door de ontgronding ontstaat, wordt een zomerpolder. In de zomer kan men er recreëren, in de herfst en winter fungeert het als waterberging en foerageergebied voor vogels.

Nieuw gemaal De Burd in gebruik genomen

Geschreven door redactie op 02 september 2015 18:05

Gedeputeerde Johannes Kramer (links) en dijkgraaf Paul Erkelens starten het gemaal.
Gedeputeerde Johannes Kramer (links) en dijkgraaf Paul Erkelens starten het gemaal.

GROU - Woensdagmiddag droeg voorzitter Pé Miedema van de bestuurscommissie Swette-De Burd het nieuw gebouwde gemaal op de Burd over aan Wetterskip Fryslân. Met het drukken op een rode knop stelden gedeputeerde Johannes Kramer en dijkgraaf Paul Erkelens van Wetterskip Fryslân het gemaal (dat ook De Burd heet) in werking. Het staat aan het eind van de hoofdwatergang op de Burd en mondt uit in De Geau. He oude gemaaltje, dat een stuk noordelijker staat, is overbodig geworden en wordt gesloopt. Het Wetterskip kan het waterpeil goed beheersen met het nieuwe gemaal en kan gemakkelijk voor drassige grond zorgen. Maar ook voor een goede drooglegging van woningen en erven. Volgens Erkelens is het eiland, dat geschikt gemaakt wordt voor weidevogels, na veel discussie geen waterberging geworden. "Maar misschien komt dat in de toekomst opnieuw ter discussie, want meer berging zal nodig zijn!".

Collecteweek KWF Kankerbestrijding

Geschreven door redactie op 02 september 2015 11:00

GROU - Komende maandag (7 september) start de jaarlijkse collecteweek van KWF Kankerbestrijding. In deze week zetten zich in Grou ruim 50 collectanten in om geld op te halen voor kankeronderzoek.
Eén op de drie Nederlanders krijgt gedurende zijn leven de diagnose kanker. Per jaar zijn dat ruim 100.000 mensen. Gelukkig kan KWF Kankerbestrijding al decennialang rekenen op brede steun van de samenleving. Alleen samen kan KWF haar ideaal waarmaken: dichter bij nog meer kennis, nieuwe successen en betere behandelingen. Dichter bij de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker. Mocht u de collectant missen in de collecteweek, dan kunt u (online) doneren via kwf.nl/doneren.

Kinderen 'spijkerdorp' bouwen piratenschip

Geschreven door redactie op 01 september 2015 10:54

GROU - De nieuwe activiteitencommissie van Speeltuinvereniging Grou organiseert woensdag 9 september een 'spijkerdorp'-activiteit voor kinderen van de basisscholen. Het is op het braakliggende terrein aan de Sudfinne. Vanwege het thema van de Grouster merke (Carribean Party) wordt er een piratenschip gebouwd! Het is van 1 tot 4 uur en deelname is gratis. Ook is er ranja met wat lekkers. Kinderen moeten wel hun eigen hamer meenemen. Er is al hout en spijkers geregeld. De commissie, bestaande uit moeders van leerlingen van De Twa Fisken, zoekt o.a. nog bouwplastic, touw, vrolijke verf en kwasten. Wie hen daaraan kan helpen, mailt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Gemaal De Burd naar Wetterskip Fryslân

Geschreven door redactie op 31 augustus 2015 16:36

De bouw van het gemaal in september 2014. Op de achtergrond het doodlopende water de Geau.
De bouw van het gemaal in september 2014. Op de achtergrond het doodlopende water de Geau.

GROU - Het nieuwe gemaal De Burd op het gelijknamige eiland, komt in handen van Wetterskip Fryslân. Woensdagmiddag draagt voorzitter Pé Miedema van de bestuurscommissie van gebiedsontwikkeling Swette-De Burd het gemaal formeel over. Dan gaat het voor het eerst draaien. De overdracht gebeurt tijdens een fietstocht van bewoners en betrokkenen over het 400 hectare grote eiland. Dat wordt momenteel ingericht als natuur en waardoor het aantrekkelijker wordt voor weidevogels.

Wie wordt meest duurzame ondernemer?

Geschreven door redactie op 31 augustus 2015 14:00

GROU - Tijdens de Duurzaamheidsbeurs op zaterdag 10 oktober in het Aquaverium, is de verkiezing van de meest duurzame ondernemer van Grou. Voor deze verkiezing kunnen ondernemers zichzelf opgeven of door anderen worden genomineerd. De aanmelding sluit op 20 september.
Bij de verkiezing draait het om de vraag hoe de ondernemer omgaat met energie, milieu en afval.
 Een deskundige jury beoordeelt de nominaties. Wethouder Isabelle Diks maakt tijdens de Duurzaamheidsbeurs de winnaar bekend. Duurzame ondernemers in Grou kunnen zich opgeven door een korte motivering te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook anderen kunnen via dit e-mailadres een ondernemer nomineren.

2e Grouster Nachtkuier op 7 november

Geschreven door redactie op 31 augustus 2015 12:19

De tweede Nachtkuier is op 7 november. De eerste was op 2 november 2013.
De tweede Nachtkuier is op 7 november. De eerste was op 2 november 2013.

GROU - Op zaterdagavond 7 november vindt de tweede Grouster Nachtkuier plaats. Een unieke herfstavondwandeling door Grou, waarbij de deelnemers worden verrast door muziek, kleinkunst, dans, toneel, poëzie en andere ludieke en unieke activiteiten. De wandeling gaat langs en door bedrijven en instellingen en bijzondere plekjes van Grou. Aanvang vanaf 20.00 uur op It Grien in Grou.
De opbrengst is dit jaar -zoals afgelopen juli al gemeld- voor de Huntington Poli Grou. De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening van het hersengedeelte voor bewegen en verstandelijke vaardigheden. De Huntington Poli Grou zet zich in voor zowel de patiënt als diens familieleden. Daarnaast wordt aan alle deelnemers gevraagd iets mee te nemen voor de Voedselbank Grou. Bij de inschrijfbalie op het plein is een inzamelpunt.
Informatie en tickets via grousternachtkuier.nl of bij Steyl 13 (Halbertsma’s plein 13). Er is plaats voor maximaal 1500 deelnemers.

Enthousiaste reacties op tweede Route Culinair

Geschreven door redactie op 31 augustus 2015 08:50

Bij Steiger 18 -onderdeel van Oer 't Hout- konden de deelnemers genieten van een lekkere burger. (Foto: Frans Stegeman)
Bij Steiger 18 -onderdeel van Oer 't Hout- konden de deelnemers genieten van een lekkere burger. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Zo'n 180 culinaire liefhebbers trokken zondagmiddag en -avond in groepjes van 20 mensen langs 9 Grouster restaurants. Dit in het kader van Route Culinair, dat voor het tweede jaar werd gehouden. De deelnemers kregen bij elk horecabedrijf een koud of warm hapje en een bijpassend drankje gepresenteerd. De tocht eindigde voor iedereen bij Grootcafé Treemter, waar men van een schepijsje van Scoop en een heerlijke cocktail kon genieten. De deelnemers waren bijzonder positief over het gebodene. De culinaire wandel- en vaartocht raakte vrijdag uitverkocht, dankzij een last-minute bericht op deze site.

Op de Hôflânswei bij #Idaerd werd vanmorgen om 9.30 uur een auto in de sloot aangetroffen. Brandweer #Grou rukte uit, maar trof niemand aan.

De Grouster

Vandaag in #Grou wisselend bewolkt en kans op enkele buien. Tx ca 15 °C en een matige, soms vrij krachtige, wind uit NW.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is half bewolkt in #Grou bij 13,2 °C, 1011 hPa, RV 96 %. De wind is zwak tot matig en komt uit NW. Neerslag 18,6 mm.

Meteo Grou