Subsidie funderingsherstel Noorderdwarsstraat

Geschreven door redactie op 31 maart 2015 17:33

De woning Noorderdwarsstraat 9 vertoonde als eerste grote scheuren.
De woning Noorderdwarsstraat 9 vertoonde als eerste grote scheuren.

GROU - De gemeente Leeuwarden heeft bij de provincie in het kader van de subsidieregeling ruimte Fryslân een subsidie van € 240.000,- aangevraagd. Dit voor verbetering van de woonkwaliteit in de Noorderdwarsstraat in Grou. De gemeente heeft de aanvraag ingediend aan namens alle bij het project betrokken partijen.
De 20 woningen in de Noorderdwarsstraat hebben in ernstige mate last van scheurvorming in de gevels als gevolg van funderingsproblemen. De woningen waren voorheen van woningbouwcorporatie Elkien. Inmiddels zijn 11 van de 20 huizen particulier bezit. Het straatje ligt binnen het beschermd dorpsgezicht. De problemen zijn voor de gemeente aanleiding om samen met Elkien een project op te starten met als doel funderingsherstel en verduurzaming van de woningen. Aansluitend zorgt de gemeente voor de vervanging van de riolering en herstraten.

Storm richt ook schade in Grou aan

Geschreven door redactie op 31 maart 2015 14:07

De dakbeplating werd door de storm omgebogen of vernield. (Foto: Twitter)
De dakbeplating werd door de storm omgebogen of vernield. (Foto: Twitter)

GROU - De noordwesterstorm heeft ook in Grou gezorgd voor schade. Zo is dakbeplating van schiphuizen aan de Garde Jagerswei door de wind omgebogen of vernield. Op het opgespoten land (of Grouster bos) tussen sportpark Meinga en het Prinses Margrietkanaal waaide een forse boom over het pad. Het gebied is sinds kort populair als loopgebied voor honden. Op het terrein waar eerst het Groene Kruisgebouw stond, ontwortelde de storm een kleinere boom. Op het spoortraject Leeuwarden-Grou kunnen de komende uren geen treinen rijden. Dit vanwege een kapotte bovenleiding. De Nederlandse Spoorwegen laten bussen rijden. Het dak van een boerderij in het Leechlân tussen Grou en Warten -ter hoogte van de voormalige stortplaats- is voor het grootste deel weggewaaid. En een schutting naast een huurwoning in de Skaverij viel ook ten prooi aan de storm.
Volg ons ook op Twitter voor de nieuwste meldingen: @De_Grouster

Restaurant Steiger 18 vanaf vrijdag open

Geschreven door redactie op 31 maart 2015 10:58

Lekker genieten op het royale zonnige terras aan het water.
Lekker genieten op het royale zonnige terras aan het water.

GROU - Op Goede Vrijdag (3 april) gaat trendy café-restaurant Steiger 18 aan de Raadhuisstraat 18 in Grou open. Het horecabedrijf is vanaf dan iedere donderdag t/m zondag voor iedereen geopend! Bij Steiger 18 kunt u heerlijk eten. Zowel lunch als diner, voor kleine gezelschappen én voor grotere groepen. De lunch begint bij Steiger 18 om 12.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Dineren kan vanaf 17.00 uur. De keuken gaat dicht om 21.00 uur.
Steiger 18 ligt fraai aan het dynamische vaarwater de Rjochte Grou. Op het waterterras kunt u lekker genieten van een hapje of drankje. Er hangt een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Op de koudere en stormachtige dagen kunt u lekker opwarmen in een riante fauteuil om het haardvuur. Steiger 18 heeft mooie ruimtes voor feesten en partijen, maar u kunt er ook terecht voor vergaderingen en voor zakelijke en particuliere arrangementen. In het pand is ook Watersporthostel Oer ’t Hout gevestigd. Met ruim 200 bedden is dit de ideale locatie voor gezinnen en groepen.

Lege plek Groene Kruisgebouw blijft eerst open

Geschreven door redactie op 30 maart 2015 17:14

Op de hoek van de Prinses Wilhelmina- en de Oostergoostraat ontstond na de sloop van het Groene Kruisgebouw een open plek.
Op de hoek van de Prinses Wilhelmina- en de Oostergoostraat ontstond na de sloop van het Groene Kruisgebouw een open plek.

GROU - Straters die aan het werk zijn de Prinsessenbuurt, maken nu nog dankbaar gebruik van de open plek die ontstond na de sloop van Groene Kruisgebouw. Er zijn stenen en ander materiaal opgeslagen. Ook staat er een mobiel toilet. Zodra de werklieden het veldje niet meer nodig hebben, laat de gemeente er graszaad zaaien. "Er wordt voorlopig toch niet gebouwd", aldus woordvoerder Erik Krikke van de gemeente. Overigens zijn er op deze plek géén parkeerplaatsen gepland, hoewel die welkom zijn. "Dat zou best een tijdelijke oplossing kunnen zijn, maar daar is intern nog niet over gesproken."

Kevin & André treden op Grootcafé Treemter

Geschreven door redactie op 28 maart 2015 23:02

Kevin en André; 2 loepzuivere stemmen, 1 akoestische gitaar en de grootste hits.
Kevin en André; 2 loepzuivere stemmen, 1 akoestische gitaar en de grootste hits.

GROU - Op eerste paasdag treden Kevin & André op in Grootcafé Treemter in Grou. Het duo speelt muziek vanaf de jaren '70 tot heden. Voorheen maakten Kevin en André deel uit van de succesvolle top-100 band Kevin's Crew. Aanvang 23.00 uur. Entree: € 5,- (incl. garderobe).

Rechtbank heeft tijd nodig voor nader onderzoek

Geschreven door redactie op 27 maart 2015 11:03

De bewoners ageren tegen het massale karakter van de supermarkt.
De bewoners ageren tegen het massale karakter van de supermarkt.

GROU - De bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland heeft de uitspraak van twee zaken van omwonenden van het postkantoor tegen B & W van de gemeente Leeuwarden aangehouden. Dit in verband met nader onderzoek, zo laat de afdeling Bestuursrecht van de rechtbank in Groningen weten. De gedingen van de familie Kriege en bewoners en eigenaren van omliggende panden dienden op vrijdag 20 februari. Volgende week zouden de zes weken waarbinnen de uitspraken moet zijn gedaan, verstrijken.
De omwonenden ageren tegen de verlening van een omgevingsvergunning (voorheen: bouwvergunning) door de gemeente Leeuwarden aan supermarktbedrijf Poiesz. Die wil op de plek van het oude postkantoor in Grou een nieuwe supermarkt bouwen. De omwonenden zijn het niet eens met het massale karakter van het gebouw en willen inspraak in het ontwerp.

Foeke de Wolf krijgt erepenning Wetterskip Fryslân

Geschreven door redactie op 26 maart 2015 10:29

Dijkgraaf Paul van Erkelens (links) reikt de oorkonde bij de erepenning uit aan Foeke de Wolf. (Foto: Jaap Spieker)
Dijkgraaf Paul van Erkelens (links) reikt de oorkonde bij de erepenning uit aan Foeke de Wolf. (Foto: Jaap Spieker)

GROU - Grouster Foeke de Wolf (83) heeft de erepenning van Wetterskip Fryslân ontvangen. Dit wegens zijn uitzonderlijke en jarenlange betrokkenheid bij het waterbeheer in Fryslân. De erepenning is gisteravond aan De Wolf uitgereikt door dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. Dat gebeurde tijdens de laatste vergadering van het huidige algemeen bestuur in Gebouw Crystalic in Leeuwarden. De uitreiking van de erepenning is hoogst uitzonderlijk en gebeurde slechts drie keer eerder. De dragers mogen zich ereburger van Wetterskip Fryslân noemen. >>

Kas Feestkledingverhuur is nu Feestkleding Grou

Geschreven door redactie op 26 maart 2015 09:46

Femke van Heijnsbergen (links) en Joke van Dijk staan tot uw dienst.
Femke van Heijnsbergen (links) en Joke van Dijk staan tot uw dienst.

GROU - In de loods aan de Gedempte Haven 12A opent volgende week dinsdag (31 maart) Feestkleding Grou haar deuren. Eigenaren zijn Nanko Kornet en Femke van Heijnsbergen. Joke van Dijk is in dienst genomen als verkoopmedewerker. Het Grouster echtpaar heeft de verhuur van feestkleding en accessoires overgenomen van Kas Feestkledingverhuur in St-Jacobiparochie. Dit bedrijf stopt na 40 jaar. Momenteel richten Femke en Joke de winkel in met duizenden kledingstukken en accessoires van Kas. Op zondag 19 april is de feestelijke opening. Dit valt samen met de start van het watersportseizoen in Grou. Op het voorterrein zijn dan activiteiten voor kinderen en hun ouders.
Feestkleding Grou richt zich op de verhuur van themakisten. Dit zijn complete pakketten voor vermaak en zeer geschikt voor kinderfeestjes. Ook kan een compleet assortiment voor bijvoorbeeld thematische bedrijfsfeesten gehuurd worden. De gasten kunnen zich verkleden op locatie. De feestkleding wordt naar het feest gebracht en Feestkleding Grou helpt bij het uitzoeken en verkleden van de gasten. Uitbreiding met bijv. spel- en speelmateriaal (luchtkussens e.d.) of een fotograaf is mogelijk.

Tweede editie amateurschilderevenement

Geschreven door redactie op 25 maart 2015 13:58

De voorgevel van Het Pand, Hoofdstraat 25 in Grou.
De voorgevel van Het Pand, Hoofdstraat 25 in Grou.

GROU - Onder de naam KunstreKen organiseert Het Pand Grou voor het tweede achtereenvolgende jaar een amateurschilderwedstrijd met expositie. Dit jaar wordt deze van 15 april t/m 24 april gehouden. In tegenstelling tot vorig jaar worden alle ingebrachte werken tentoongesteld in Het Pand. In de omliggende winkels exposeren eigen medewerkers. Een deskundige vakjury en een publieksjury verzorgen de beoordeling. Het totale prijzenpakket heeft een waarde van € 350,-. De hoofdprijs is een bedrag van € 150,-. Omdat de organisatie veel deelname verwacht, is snel inschrijven aan te raden. Voorwaarden en informatie is hier te vinden.

Sije van der Meulen nieuwe voorzitter PBG

Geschreven door redactie op 25 maart 2015 08:14

De nieuwe voorzitter Sije van der Meulen wordt geflankeerd door vertrekkende bestuursleden Feico Smeding en Aukje Holtrop. (Foto: Frans Stegeman)
De nieuwe voorzitter Sije van der Meulen wordt geflankeerd door vertrekkende bestuursleden Feico Smeding en Aukje Holtrop. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Tijdens de dinsdagavond gehouden ledenvergadering van Pleatslik Belang Grou (PBG) is Feico Smeding afgetreden als voorzitter. Hij was sinds 2008 in functie. Smeding wordt opgevolgd door Sije van der Meulen. Hij is werkzaam als bedrijfsleider bij Snoek Hoveniers in Grou. Ook Aukje Holtrop trad uit het bestuur, waar ze sinds 2009 deel van uitmaakte. Ze was verantwoordelijk voor de communicatie van de vereniging. Voor Aukje is er nog geen opvolger gevonden.

Vandaag in #Grou eerst veel bewolking en buien, geleidelijk droger en opklaringen. Tx ca 8 °C bij matige wind uit NW en in buien windstoten.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is bewolkt in #Grou met een regenbui bij 3,1 °C, 1009 hPa, RV 93 %. De wind is matig tot krachtig uit NW. Neerslag 8,7 mm.

Meteo Grou