Mienskipsfûns geeft € 65.000,- voor dierverblijf

Geschreven door redactie op 06 maart 2015 09:53

De huidige dierverblijven in het Wilhelminapark.
De huidige dierverblijven in het Wilhelminapark.

GROU - Het Mienskipsfûns van de gemeente Leeuwarden trekt € 65.000,- uit voor de realisatie van nieuwe dierverblijven in het Wilhelminapark in Grou. De dierverblijven van Stichting de Hoannepôle verkeren in zeer slechte staat, waardoor gebruik niet langer verantwoord is. De € 65.000,- is bijna de helft van het benodigde bedrag. Het resterende bedrag ter grootte van € 55.000,- komt van fondsen, legaten, sponsoring en door zelfwerkzaamheid.
Met de bijdrage is het mogelijk geworden dit voorjaar al te starten met de realisatie van de zo broodnodige nieuwbouw van de dierverblijven. Dit maakt deel uit van een totaalplan voor renovatie, herstel en opwaardering van het zwaar verwaarloosde Wilhelminapark. De Stichting Wilhelminapark is trekker van dit initiatief waarbij velen hebben aanhaakt. Ook de Gemeente Leeuwarden speelt een belangrijke rol bij de realisatie. Lees hier meer over de plannen voor het Wilhelminapark en bekijk de bestektekening van de nieuwe dierverblijven.

Geen 'nomadendorp' op bedrijventerrein Frisia

Geschreven door redactie op 05 maart 2015 15:48

GROU - De plannen voor de vestiging van nomadisch woon-werkproject De Imme op het braakliggende bedrijventerrein Frisia in Grou zijn van de baan. Dat laat een mede-initiatiefnemer aan Monique Jonker en Alice Wildeboer van de Grouster Hûnen Dobbe weten. Deze club van hondenbezitters was niet blij met de voorgenomen komst. Het blijkt dat er onder andere ook weerstand van omliggende bedrijven tegen de vestiging van het nomadendorp is. De initiatiefnemers hebben daarom besloten niet met deze locatie verder te gaan en een andere plek te zoeken. Het braakliggende terrein aan De Dobbe kan de komende tijd dus nog fungeren als gedoogzone voor een openbaar hondenlosloopterrein.

Merenloop Grou heeft geen wedstrijd meer

Geschreven door redactie op 05 maart 2015 10:20

De Merenloop van 2014. (Foto: Merenloop)
De Merenloop van 2014. (Foto: Merenloop)

GROU - De 45ste Merenloop wordt komende zondag een gezellig evenement, aldus voorzitter Gjalt de Groot. "We meitsje der in moai spektakel van, mei de hiele dei muzyk". Vanaf dit jaar is er geen wedstrijdloop (over 14 kilometer) meer, omdat er steeds minder wedstrijdlopers zijn. "Trimmers en wedstrijdrinners sille no tagelyk om twa oere starte", aldus De Groot. Omdat het zondag naar verwachting 14 graden Celsius wordt, liep het de afgelopen dagen storm met de aanmeldingen via de Merenloop-site. De digitale inschrijving is gesloten, maar inschrijven kan zondag op het plein nog wel. De organisatie begint zaterdag al met de voorbereidingen, waaronder de plaatsing van de blauw-gele skûtsjetent op het plein.

Harry Bontekoe stopt met fotozaak

Geschreven door redactie op 04 maart 2015 15:42

De aankondiging achter de etalageruit. Harry wilde zelf niet op de foto. (Foto: Andries Oord)
De aankondiging achter de etalageruit. Harry wilde zelf niet op de foto. (Foto: Andries Oord)

GROU - De fotozaak van Harry Bontekoe aan het Halbertsma's plein in Grou gaat per 1 mei dicht. De inwoner van Garyp gaat dan met pensioen. Op een plakkaat achter zijn winkelraam staat: 'Binnenkort gaat Harry Bontekoe sluiten. Lang leve Drees!' Willem Drees was een Nederlandse politicus die de basis legde voor de AOW in 1946.
Bontekoe ziet er naar uit om met pensioen te gaan: "Meer tijd met familie doorbrengen en veel zeilen, dat is wat ik ga doen". Voor het laten maken van pasfoto's kan men voortaan bij EP:Leistra terecht.

Dettie Peenstra start kindercoaching De Krullevaar

Geschreven door redactie op 04 maart 2015 12:05

Dettie Peenstra heeft bijna 40 jaar ervaring in werken met kinderen.
Dettie Peenstra heeft bijna 40 jaar ervaring in werken met kinderen.

GROU - Dettie Peenstra is kindercoach in Grou. Onlangs opende ze haar praktijk De Krullevaar. Dettie heeft bijna 40 jaar ervaring in het werken met kinderen in verschillende leeftijden. Als remedial teacher werkte ze op diverse scholen.
Een kindercoach is een professional, die laagdrempelig ondersteuning biedt aan ouders en kinderen (van 4-18 jaar). Doordat de sessies oplossingsgericht zijn, kan een traject vaak relatief kort zijn.
Uw kind heeft soms wat extra ondersteuning nodig, om een gewenste balans te ervaren. Dit kan zijn op allerlei gebied, zoals verbeteren van sociale vaardigheden en zelfvertrouwen, boosheid, rouwverwerking, angstproblemen, pesten en gepest worden, verwerking van scheiding, faalangst, verdriet, slaapproblemen, leerproblemen en hoe er mee om te gaan. Deze lijst is niet volledig, immers ieder kind en iedere situatie is anders. >>

Plannen voor theaterspektakel in 2018

Geschreven door redactie op 03 maart 2015 22:53

Madelon de Jong en Demi van der Meer vroegen aandacht voor de plannen voor een Play- en Skatecourt aan de Burstumerdyk. Ze kregen applaus van de aanwezigen. (Foto: Frans Stegeman)
Madelon de Jong en Demi van der Meer vroegen aandacht voor de plannen voor een Play- en Skatecourt aan de Burstumerdyk. Ze kregen applaus van de aanwezigen. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Gemeente en Grou Breed presteerden dinsdagavond de plannen tot en met 2018 voor Grou. Er waren ruim 110 mensen naar Oostergoo gekomen om hierover te horen en mee te praten. Het gaat o.a. om het verfraaien van het Halbertsma's plein en het Wilhelminapark, het herstel van woningen aan de Noorderdwarsstraat en het vernieuwen van de riolering aldaar. In het kader van Kulturele Haadstêd 2018 vertelde directeur Oeds Westerhof na de pauze over de ambitieuze plannen voor het jaar 2018. Leeuwarden is dan Culturele Hoofdstad van Europa. Eddy van der Noord presenteerde in dat kader ‘Mid-Fryslan 2018’, een plan dat uit de Grouster gemeenschap komt. Onderdelen daarvan zijn een groot theaterspektakel over de drie broers Halbertsma, lezingen over de wisselwerking tussen de broers en Europa en er komen onderwijsmodules voor de basisscholen. >>

Het Woonhuys Grou toont voorjaarscollectie

Geschreven door redactie op 03 maart 2015 16:55

Impressie van de modeshow van 2014.
Impressie van de modeshow van 2014.

GROU - Het Woonhuys Grou is al meer dan 12 jaar een begrip. Deze trendy woon- en lifestylewinkel presenteert zaterdag 21 maart, op de eerste dag van de lente, haar nieuwe voorjaarscollectie. Op een informele manier kunt u vanaf 13.30 uur kennis maken met de leukste combinaties van o.a. de modemerken Penn and Ink, King Louie en Armed Angels. Kleurrijke en gedistingeerde zeer vrouwelijke mode, die zich eindeloos laat combineren. De kleding wordt onderstreept door de geraffineerde schoenenlijn van Fred de la Bretoniere. Maar laat u ook verrassen in de winkel met een breed scala aan originele woonaccessoires van o.a. Housedoctor en Lifestyle. De modeshow bij Het Woonhuys is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Kijk ook op de website voor meer inspiratie, nieuws en de laatste updates.

Kluis en sieraden weg na inbraak

Geschreven door redactie op 02 maart 2015 15:49

GROU - De bewoners van een woning aan It Swurd in Grou ontdekten zondag rond 23.00 uur dat er was ingebroken. De dieven kwamen binnen door de achterdeur open te breken. Ze namen een kluis en sieraden mee. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844.

Theaterstuk Skippersbitter in première in Grou

Geschreven door redactie op 01 maart 2015 16:28

Skippersbitter wordt gespeeld door Bert Sinnema (links) en Harmen Brouwer.
Skippersbitter wordt gespeeld door Bert Sinnema (links) en Harmen Brouwer.

GROU - Aan boord van Theaterschip Bald'r gaat op 25 april de voorstelling Skippersbitter in première. Een voorstelling over het Skûtsjesilen en de binnenvaart, over vroeger en nu, over traditie en cultuur.
De première en de voorstelling van 26 april van Skippersbitter, worden in Grou gespeeld voor bestuur en vrijwilligers van de SKS. De skûtsjevereniging heeft deze geadopteerd in het kader van het 70-jarig jubileum in 2015. Daarna vaart Skippersbitter tot juli door de provincie. Naast besloten voorstellingen voor SKS Skûtsjecommissies is Skippersbitter ook voor belangstellenden te zien. Op vrijdag 29 mei is er in Grou een openbare voorstelling.
Skippersbitter wordt gespeeld door Bert Sinnema en Harmen Brouwer. Laatstgenoemde is binnenschipper en bemanningslid op het Drachtster Skûtsje De Twee Gebroeders. De regie is in handen van Theo Smedes.

Uitvoering 'spontaan' concert Canto Ostinato

Geschreven door redactie op 28 februari 2015 17:37

De uitvoerenden van het Canto Ostinato. Staand: Petra van den Dolder en Carl Visser, zittend Annegreet Rouw en Mannes Hofsink. (Foto: Ebel Zandstra)
De uitvoerenden van het Canto Ostinato. Staand: Petra van den Dolder en Carl Visser, zittend Annegreet Rouw en Mannes Hofsink. (Foto: Ebel Zandstra)

GROU - Het Canto Ostinato is oorspronkelijk geschreven voor 4 piano’s door Simeon Ten Holt. Hij schreef het werk tussen 1976 en 1979, waarna het voor het eerst werd uitgevoerd in Bergen in 1979. Het bijzondere is, dat Ten Holt de uitvoerenden vrij laat om hun eigen invulling te geven aan de compositie. Geen voorgeschreven vorm, maar de vrijheid om ruimte en tijd los te koppelen en je mee te laten nemen door het moment. Zo zijn alle uitvoeringen weer anders en lijken zij bijna rituelen, waarbij de nadruk ligt op de voortdurende stroom van melodieën en klanken. Wonderschone momenten ontstaan bijna vanzelf, doordat de muzikale keuzes pas gemaakt worden tijdens het spelen.
Op zondag 15 maart wordt het Canto Ostinato uitgevoerd in de Sint Piterkerk te Grou door Mannes Hofsink (hoofdorgel), Carl Visser (kistorgel), Annegreet Rouw (harp) en Petra van den Dolder (dwarsfluit).