Hulpdiensten in actie op gasproductielocatie

Geschreven door redactie op 26 november 2014 11:01

Voor de oefening werd een blusinstallatie van de NAM ingezet.
Voor de oefening werd een blusinstallatie van de NAM ingezet.

GROU - Nederlandse olie- en gasproducenten, verenigd in NOGEPA, en de Nederlandse overheid houden sinds vanmorgen een gezamenlijke calamiteitenoefening in Grou. De oefening wordt gehouden op de productielocatie van Vermilion Oil & Gas Netherlands aan it Klif op bedrijventerrein Frisia. Naast Vermilion hebben de Veiligheidsregio Friesland, Gemeente Leeuwarden, Wetterskip Friesland, Staatstoezicht op de Mijnen en Rijkswaterstaat een actieve rol in deze oefening.
De oefening is opgebouwd rond een scenario waarin tijdens onderhoudswerkzaamheden op de productielocatie Grou van Vermilion iets misgaat. De locatie is gelegen naast de A32 en de spoorlijn Leeuwarden-Zwolle en op betrekkelijk korte afstand van het dorpscentrum van Grou. De verschillende hulpdiensten van de Veiligheidsregio Friesland (politie, brandweer, ambulances) komen tijdens de oefening in actie.
De olie- en gassector houdt jaarlijks oefeningen om na te gaan of de in de wetgeving vastgelegde procedures adequaat worden gevolgd en, in een gesimuleerde omgeving, ook werken.

Uitgeverij komt met toegankelijk kookboek

Geschreven door redactie op 26 november 2014 10:50

GROU - Deze week verscheen Koken met vrienden, het nieuwste boek van de Grouster Uitgeverij Louise van Eddy van der Noord.
Koken Met Vrienden is een boek voor iedere kookliefhebber geworden. Hierin 37 toegankelijke gerechten van 37 (hobby)koks, op een bedje van smakelijke verhalen. Met een prachtige, beeldrijke vormgeving. Een lust voor het oog en de maag. Vijf Grousters hebben meegewerkt werkten mee aan dit bijzondere boek. Ida van der Meer (IDA Visservice) met in de rode port gepocheerde tonijn, Marieke Warmerdam (Het Theehuis) met de bijzondere momenten van Het Theehuis, Marck Dorenbosch (Silersshop) met zachte bitter bij sterke verhalen, Sellie Veenstra (Amicaal) met het huiskamergevoel van Amicaal en tot slot Eddy van der Noord met een heerlijk Indisch gerecht.

Ook een 90's Treemter-reünie!

Geschreven door redactie op 25 november 2014 16:53

Ook een 90's Treemter-reünie!

GROU - Stappers van de jaren '80, de reünie van de Treemter die op 15 november werd gehouden, was een groot succes! Op veler verzoek organiseert Grand café Toasting zaterdagavond 29 november daarom de 90s Treemter-reünie.
Lijkt het je leuk om de jaren '90 te herbeleven? Tref oude bekenden en vrienden. Met de muziek, het personeel en de dj’s van toen. Aanvang 21.00 uur. Gratis entree.

Winkelgevels beschadigd door vuurwerk

Geschreven door redactie op 25 november 2014 16:35

GROU - Bij een aantal winkels in de Hoofdstraat in Grou zijn dinsdag vernielingen voor vuurwerk ontdekt. Dat was 's morgens tijdens het openen van de bedrijven, rond half 9. Getuigen kunnen bellen met de politie, via 0900-8844.

Oud-Grouster succesvol met non-fictieboek

Geschreven door redactie op 24 november 2014 20:33

Thijs Broer werd 44 jaar geleden in Grou geboren maar woont nu in Amsterdam.
Thijs Broer werd 44 jaar geleden in Grou geboren maar woont nu in Amsterdam.

GROU - Oud-Grouster Thijs Broer is momenteel succesvol met zijn non-fictie boek 'Langs de kust. De Nederlanders en de zee'. Het is een verslag van een maandenlange zeiltocht die hij maakte langs de Nederlandse kust, van Zeeuws-Vlaanderen tot Nieuwe Statenzijl in Noordoost-Groningen. 'Langs de kust' verscheen in het voorjaar en werd lovend besproken in dag- en weekbladen. Het boek is binnenkort toe aan de vierde druk. Thijs is een zoon van Duco Broer; tussen 1966 en 1974 predikant van de Doopsgezinde gemeente in Grou. Thijs kwam in 1970 in de ambtswoning aan de Mr. P.J. Troelstrawei ter wereld en is dus een geboren Grouster. Het gezin vertrok in 1974 naar Deventer, waar vader beroepen was. "In Grou heb ik al iets van gevoel voor water en de kust meegekregen. Ik kom er regelmatig en de lange waterlijn boeit me!"
Thijs studeerde Rechten (propedeuse) en Geschiedenis (doctoraal) in Amsterdam en Berlijn. Sinds 2006 is hij politiek redacteur bij Vrij Nederland. Eerder schreef hij onder andere over religie en ethische kwesties en deed hij interviews met o.a. Madeleine Albright en F.W. de Klerk.

Indrukwekkend concert in Sint Piterkerk

Geschreven door redactie op 24 november 2014 09:57

De Sint Piterkerk was voor het concert uitverkocht.
De Sint Piterkerk was voor het concert uitverkocht.

GROU - In een uitverkochte kerk konden bezoekers zondag luisteren naar het imponerende ‘Lux Aeterna’ van de hedendaagse componist Morten Lauridsen en naar het opgetogen ‘Wachet Auf’ van Johan Seb. Bach. De werken werden uitgevoerd met koor, orgel, kamerorkest en solisten. Speciaal voor deze gelegenheid was een projectkoor samengesteld bestaande uit jonge getalenteerde zangers uit het noorden, waaronder Grouster Marieke Sytema. Ook het orkest bestond uit voornamelijk jonge musici. Solisten waren Sinje Kiel (sopraan) Bert van de Wetering (bas) en Jeljer te Wies (tenor). Carl Visser (vaste organist) bespeelde het orgel en het geheel stond onder leiding van David van Roijen.
In maart 2015 wordt weer een concert georganiseerd. Dan wordt het ‘Canto Ostinato’ uitgevoerd van Simeon ten Holt (1923 – 2012), met twee orgels, harp en fluit. De exacte datum wordt via De Grouster bekend gemaakt.

Man (26) aangehouden voor vernielingen

Geschreven door redactie op 22 november 2014 16:03

GROU - De politie heeft zaterdagmorgen in de omgeving van de Nijdjipstrjitte in Grou een 26-jarige man aangehouden. Hij wordt er van verdacht in de Nijdjipstrjitte vernielingen te hebben gepleegd. De politie onderzoekt de zaak verder. De vernielingen werden rond 5.15 uur ontdekt door een getuige, die die politie waarschuwde.

Scholen gestopt met Sint Maartenoptocht

Geschreven door redactie op 21 november 2014 16:25

Scholen gestopt met Sint Maartenoptocht
De lampionnenoptocht van de scholen start sinds een paar jaar bij Friesma State. Deze van 11 november jl. was de laatste die ze organiseerden.

GROU - De lampionnenoptocht op de avond van Sint Maarten was de laatste die door het Grouster onderwijs is georganiseerd. De beide Grouster basisscholen vinden dit geen taak van het onderwijs. Men hoopt dat een andere Grouster vereniging of instelling de organisatie van de tocht oppakt. "We blijven natuurlijk wel lampionnen maken en liedjes aanleren", zo schrijft directeur Johan Meesters van CBS Nijdjip in de nieuwsbrief van zijn school.

Grouster vrouw bekeurd voor geluidsoverlast

Geschreven door redactie op 20 november 2014 17:38

GROU - De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een bewoonster van de Paviljoenstraat in Grou. De meldkamer kreeg afgelopen nacht rond middernacht klachten over geluidsoverlast. Om 00:20 uur waren agenten ter plaatse bij de betreffende woning. Bij een volgende constatering van geluidsoverlast, nemen de agenten de muziekapparatuur in beslag.

Receptenwedstrijd voor snert of gehaktbal

Geschreven door redactie op 20 november 2014 11:02

GROU - Hotel Restaurant Oostergoo houdt een receptenwedstrijd voor eigengemaakte snert of gehaktbal. Wie op zaterdagmiddag 13 december een van deze zelfgemaakte lekkernijen aanlevert bij dit Grouster bedrijf, dingt mee. De kok van Oostergoo maakt het gerecht warm en de koks Joop Braakhekke, Albert Kooy en een mystery guest vellen het oordeel. De lekkerste gerechten komen op de lunchkaart. De winnaar ontvangt bovendien een beker!

Goemoarn. Het is bewolkt in #Grou bij 5,1 °C, 1009 hPa, RV 95%. De wind is zwak tot matig uit OZO. Neerslag 0,3 mm.

Meteo Grou