Grousters met drank op gepakt in Leeuwarden

Geschreven door redactie op 25 januari 2015 18:55

GROU - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee automobilisten uit Grou onder invloed van alcohol aangehouden. De Grousters waren onafhankelijk van elkaar op pad in Leeuwarden.

Een 36-jarige Grouster werd op de Harlingertrekweg betrapt op het rijden onder invloed. Hij blies 635 Ug/l. De politie vorderde zijn rijbewijs in en hij kreeg 9 uren rijverbod. Ook wordt de Grouster bij het CBR aangemeld voor het alcoholslotprogramma (ASP). Op de Nieuwekade in Leeuwarden betrapte de politie een 24-jarige Grouster. Hij ging er rennend vandoor maar de agenten konden hem na een korte sprint pakken. Hij weigerde iedere medewerking aan het alchoholonderzoek. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod. Ook híj wordt aangemeld voor het ASP.

Eerste 'Mearke' voor Herman Tichelaar

Geschreven door redactie op 24 januari 2015 17:33

Jannewietske de Vries overhandigt het eerste exemplaar aan Herman Tichelaar. (Foto: Frans Stegeman)
Jannewietske de Vries overhandigt het eerste exemplaar aan Herman Tichelaar. (Foto: Frans Stegeman)

GROU - Zaterdagmiddag is in het Riedhûs het 'glossy'-magazine Mearke gepresenteerd. Dat is gemaakt ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van het Sint Pitermearke (sprookje) in Grou. Het eerste exemplaar was voor gedeputeerde Jannewietske de Vries. Ze is 'hikke en tein' in Grou en heeft goede herinneringen aan het mearke. 'Ik koe de elpee fan Piter en de Marwiven út de holle!". Jannewietske gaf dit eerste exemplaar door aan Herman Tichelaar. Deze 89-jarige inwoner van Heerenveen is samen met Geart Vledder en Meeuwis Hoekstra grondlegger van het Sint Pitermearke in Grou. Helaas overleed Vledder in september jl. op 87-jarige leeftijd. 'Mearke' telt 66-bladzijden en is voor € 4,95 te koop bij Bruna en de supermarkten. >>

Norma Serveert is nieuw restaurant in Grou

Geschreven door redactie op 23 januari 2015 15:35

Bij Norma Serveert kan je een hele avond lang proeven, delen en genieten!
Bij Norma Serveert kan je een hele avond lang proeven, delen en genieten!

GROU - In de keuken van Norma Serveert staat geen gasstel of frituur, maar wel een Josper. Een houtskooloven vervaardigd in Barcelona, waar álle gerechtjes -grilled tapas- op worden bereid. Veel van de ingrediënten komen uit Spanje, daarnaast wordt in de keuken ook gebruik gemaakt van producten uit o.a. Italië, Griekenland en Hongarije. Soms met een Hollandse knipoog. De menukaart wisselt wekelijks, zodat je als gast altijd weer verrast wordt. Bij het diner kan je kiezen voor een goed glas wijn van de wijnkaart, een lekker Spaans biertje of bijvoorbeeld een bijzondere frisdrank. Als afsluiter kan je kiezen uit diverse kleine tapasdesserts of een straffe espresso met zoete lekkernijen.
Norma Serveert vindt u aan de Gedempte Haven 13 in Grou. Reserveren kan via de site, per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0566 769 013.

Cursus Tweede Wereldoorlog in Grou

Geschreven door redactie op 22 januari 2015 16:29

GROU - Op 2 februari start in Bibliotheek Grou de driedelige cursus 'De Tweede Wereldoorlog in uw eigen woonplaats'. De cursus, die wordt verzorgd door Volksuniversiteit Fryslân en Tresoar, leert de deelnemers zoeken naar en in allerlei informatiebronnen. De derde les is een bezoek aan Tresoar, waarbij bijzondere oorlogsdocumenten worden bekeken. Wie info zoekt over de Tweede Wereldoorlog, kan soms wel wat hulp gebruiken. Hoewel er in Friesland veel archief uit de oorlog is vernietigd, is er toch ook het nodige bewaard gebleven. Daarnaast is er over de jaren '40-'45 veel geschreven en gepubliceerd.
Wilt u ook in deze veelbewogen periode uit de Grouster geschiedenis duiken? Dan kunt u zich nog aanmelden voor de cursus bij Bibliotheek Grou (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 058-2347777) of via www.vufryslan.nl.

Winnaar kaarten concert Basix en First Beat

Geschreven door redactie op 22 januari 2015 12:45

GROU - Lezers van De Grouster konden toegangskaarten winnen voor het concert van Basix en First Beat in De Harmonie op vrijdag 6 februari. De winnaar werd getrokken door de leden van het koor First Beat. Klik hier om de video daarvan de bekijken. Het werd Hinke Ploegsma uit Grou. Voor wie achter het net viste: via www.firstbeat.nl zijn nog kaarten te koop.

Inwonertal Grou bedraagt nu 5771

Geschreven door redactie op 21 januari 2015 12:27

Veel Grousters bijelkaar langs de Nieuwe Kade, bij het afscheid van Sint Piter.
Veel Grousters bijelkaar langs de Nieuwe Kade, bij het afscheid van Sint Piter.

GROU - Grou telt per 1 januari 5.771 inwoners, zo laat de gemeente weten. Daarmee is het inwonertal van ons dorp het afgelopen jaar met 14 gestegen. De man-vrouw verhouding is bijna in evenwicht, want 2880 Grousters zijn vrouw (49,9%) en 2891 man (50,1%).
Het totaal aantal inwoners van de gemeente Leeuwarden bedroeg bij de afgelopen jaarwisseling 107.739 (voorlopig cijfer). Dit aantal is ten opzichte van 1 mei 2014 met 510 gezakt. Toen waren dit er nog 108.249.

Faillissement De Mar-bedrijven uitgesproken

Geschreven door redactie op 21 januari 2015 09:44

GROU - Rechtbank Noord-Nederland heeft dinsdag het faillissement uitgesproken van De Mar Houtkonstrukties B.V., De Mar HSL B.V. en De Mar HSB Montage B.V. h.o.d.n. De Woningfabriek. Alle bedrijven zijn gevestigd aan de Jister 10 in Grou. Als curatoren zijn aangewezen mr. Marco Kalmijn en mr. Ide Jan Woltman van Van der Sluis, Van der Zee & Kalmijn Advocaten uit Leeuwarden.

De Mar vraagt faillissement aan

Geschreven door redactie op 20 januari 2015 14:07

Het bedrijfspand van De Mar aan de Jister in Grou.
Het bedrijfspand van De Mar aan de Jister in Grou.

GROU - De Mâr Houtconstructies B.V. in Grou en Wolvega heeft bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Er zijn schulden bij diverse leveranciers, waaronder Valk Uitzendbureau in Akkrum. De 105 medewerkers zijn dinsdagmiddag op de hoogte gebracht. Het bedrijf hoopt op een doorstart met in ieder geval de helft van hen. De Mar leed de afgelopen jaren steeds verlies. Dat had te maken hoge (personeels-)uitgaven, zonder dat daar inkomsten tegenover stonden.

Houtconstructiebedrijf maakt schulden bij uitzendburo

Geschreven door redactie op 20 januari 2015 05:59

GROU - De Mar Houtkonstrukties BV in Grou heeft hoge schulden bij Valk Uitzendbureau in Akkrum. Dit bedrijf krijgt nog zeker € 500.000,- van diverse opdrachtgevers. Het grootste deel moet van De Mar komen, zo zegt waarnemend curator Maarten Hemmes tegen de Leeuwarder Courant. De bewindvoerder van Valk Uitzendbureau kon vorige week niet tot een betalingsovereenkomst met De Mar komen en vroeg het eigen faillissement aan. De directie van De Mar geeft geen commentaar.
De Mar Houtkonstrukties BV zit sinds de jaren '90 in Grou en heeft nevenvestigingen in Wolvega en Valkenswaard (N.B.). Het maakt o.a. prefab kappen en gevelelementen, maar ook complete woningcasco's.

Bouw Poiesz wacht op uitspraak bestuursrechter

Geschreven door redactie op 19 januari 2015 16:45

Bouw Poiesz wacht op uitspraak bestuursrechter
Sloop- en bouwactiviteiten op deze plek laten nog even op zich wachten. (Archieffoto)

GROU - Bij de Rechtbank Noord-Nederland zijn eind december twee beroepsschriften ingediend tegen de verlening van een bouwvergunning door de gemeente Leeuwarden aan supermarktbedrijf Poiesz. Die wil op de plek van het oude postkantoor in Grou een nieuwe supermarkt bouwen. De gemeente heeft 4 weken de tijd om een verweer in te dienen. Naar verwachting dient de zitting medio februari bij de bestuursrechter in Groningen. Algemeen directeur Piet Smit van Poiesz wacht met sloop- en bouwactiviteiten op de nieuwe plek tot de uitspraak van de rechtbank bekend is. "Wij willen ook geen desinvestering doen, want stel dat de gemeente een fout bij de vergunningverlening heeft gemaakt".

Vandaag in #Grou veel bewolking en vanochtend kans op wat lichte (mot)regen. Tx ca 6 °C en een meest matige wind uit W krimpend ZW.

Meteo Grou