Opbrengst Longfondscollecte in Grou

Geschreven door redactie op 05 mei 2015 20:36

GROU - De Longfondscollecte in de laatste week van april, heeft in Grou € 1458,51 opgebracht. Er waren daarvoor 33 collectanten op pad. Organisator Joke Epema wil collectanten en gevers hartelijk danken.

Veel belangstelling voor herdenking '70 jier frij'

Geschreven door redactie op 04 mei 2015 22:06

Sije van der Meulen van Pleatslik Belang legt een bloemstuk bij het monument.
Sije van der Meulen van Pleatslik Belang legt een bloemstuk bij het monument aan de Stationsweg.

GROU - Onder grote belangstelling zijn maandagavond tijdens Dodenherdenking bloemen gelegd bij het monument aan de Stationsweg. Hierop staan de namen van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Grousters. Het 4 Maaie Komitee schonk extra aandacht aan het feit dat het dit jaar 70 jaar geleden is, dat de bevrijding plaatsvond. Namens de gemeente Leeuwarden legde Freek Wijning bloemen bij het monument, namens de Grouster bevolking de kersverse voorzitter van Pleatslik Belang, Sije van der Meulen. Daarna legden veel Grousters bloemen. Hierna liep men in stoet naar de begraafplaats, waar bij de grafmonumenten van gevallen Grousters stil werd gestaan en bloemen werden gelegd. Henderike Hoogeboom speelde er op trompet de Last Post. Vervolgens liep de stoet naar de Sint Piterkerk, waar onder grote belangstelling de herdenkingsbijeenkomst werd gehouden. Twee indrukwekkende minuten stilte werden gevolgd door het Requiem, verzorgd door Mingd Koar Grou. Verder droegen onder meer leerlingen van basisschool De Twa Fisken gedichten voor. 

4 Mei-herdenking '70 jier frij'

Geschreven door redactie op 03 mei 2015 12:06

GROU - Maandag 4 mei start om 19.15 uur het programma van de 70ste Dodenherdenking in Grou. Dat begint met een herdenking bij het monument langs de Stationsweg. Tijdens een stille tocht worden op de begraafplaats bij de graven van gevallen Grousters bloemen gelegd. Daarna gaat de tocht naar de Sint Piterkerk waar de herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden. Hieraan verlenen o.m. Mingd Koar Grou en organist Carl Visser hun medewerking. Zie de agenda van De Grouster voor het volledige programma.

Grouster vrouw (47) krijgt jaar celstraf voor oplichting

Geschreven door redactie op 02 mei 2015 12:02

LEEUWARDEN/GROU – Een 47-jarige inwoonster van Grou heeft vanaf eind 2013 tot eind vorig jaar vier mensen op leeftijd opgelicht. Met zielige verhalen troggelde de vrouw haar slachtoffers geld af. Ze werd vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank legde een extra lange proeftijd van drie jaar op en plaatste de Grouster vrouw onder toezicht van de reclassering. Verder moet de vrouw zich laten opnemen in een verslavingskliniek. Haar heroïneverslaving was ook de reden dat ze oudere en eenzame personen opzocht om geld afhandig te maken. Ze zocht bewust kwetsbare slachtoffers uit. >>

Grouster beboet voor geluidsoverlast

Geschreven door redactie op 02 mei 2015 11:29

GROU - De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 1.15 uur, een 27-jarige Grouster geverbaliseerd. De man veroorzaakte in zijn woning in de Nij Djipstrjitte in Grou overlast door zijn audio-installatie keihard te zetten. De Grouster was eerder gewaarschuwd door de politie. Bij een volgende keer wordt ook zijn installatie in beslag genomen.

Franse helicopterinstructeurs in heli's naar Grou

Geschreven door redactie op 01 mei 2015 21:46

Franse helicopterinstructeurs in heli's naar Grou
De zwarte Franse helicopters op de oude ijsbaan.

GROU- Vrijdagavond rond kwart over 7 cirkelden drie helicopters boven het centrum van Grou. Omdat dit niet vaak voorkomt, ontstonden er al snel indianenverhalen: van het oprollen van een wietkwekerij tot een achtervolging of een inval. Zelfs werd er al geroepen: 'De Russen komen!'. Niets van dit alles; het was een gepland bezoek voor een diner en overnachting in Hotel Oostergoo door 6 instructeurs van de Franse vliegschool Heli Horizon. Ze kwamen met drie helikopters van het type l’EC120. Heli Horizon is goedgekeurd door het directoraat-generaal van de burgerluchtvaart en mag (met toestemming) op een terrein als de oude ijsbaan aan de andere kant van de Rjochte Grou landen. Héli Horizon biedt opleidingen voor met name privé-piloot in de zakelijke luchtvaart. Bij deze training ging het dus om het maken van een buitenlandse vlucht in combinatie met een nachtvlucht. Morgen vliegen ze al weer terug naar Parijs, naar een kleine luchthaven even ten zuiden van deze stad, Aéroport De Toussus Le Noble.

Grouster veroordeeld voor vernielen volièredeur

Geschreven door redactie op 01 mei 2015 14:25

De volière in het Wilhelminapark, hier nog vóór de renovatie.
De volière in het Wilhelminapark, hier nog vóór de renovatie.

LEEUWARDEN/GROU - Een 38-jarige inwoner van Grou is vrijdag door politierechter Bert Dölle veroordeeld tot een boete 100 euro. De Grouster heeft in de nacht van 4 op 5 juli vorig jaar het raam van de buitendeur van de volière in het Wilhelminapark in Grou met een stoeptegel vernield. De vernieling bleef niet zonder gevolgen.
De rechter achtte niet bewezen dat de Grouster ook volièrevogels heeft gestolen. Daarvoor was te weinig bewijs, concludeerden zowel de rechter als ook officier van justitie Roelof de Graaf. Doordat degene die in de volière was geweest de deuren van de dierverblijven had opengezet, was in elk geval één kanarie naar buiten gevlogen. Een bergparkiet was verdwenen en een paar vogels hadden zich in paniek dood gevlogen. Daar wist de Grouster helemaal niets van af. 'Ik heb COPD, ik kan helemaal geen vogels hebben', zei de man. Hij zei dat hij vanwege zijn ziekte zijn grasparkiet weg heeft moeten doen. Hij ontkende dat hij in de volière was geweest, hij had alleen het raam van de buitendeur vernield. >>

Opbrengst Collecte Nationaal Fonds Kinderhulp

Geschreven door redactie op 01 mei 2015 10:06

GROU - De jaarlijkse collecte van Nationaal Fonds Kinderhulp, van 12 tot en met 18 april, heeft in Grou € 1.459,02 opgebracht. Hiervoor zijn 32 collectanten op pad gegaan. Heeft u de collectebus gemist? U kunt Kinderhulp alsnog steunen door 'Geluk' te sms’en naar 4333. U doneert dan eenmalig € 2,50 en komt op voor kinderen in Nederland met minder kansen. 

Wilt u zelf volgend jaar in Grou collecteren voor het Nationaal Fonds Kinderhulp? Bel dan met Suzanne Hoekstra, 624124.

Toilet- en douchegebouwtje Hellingshaven weg

Geschreven door redactie op 30 april 2015 17:24

Deze voorziening bij de Hellingshaven, aan de Volmawei, verdwijnt.
Deze voorziening bij de Hellingshaven, aan de Volmawei, verdwijnt.

GROU - Het semi-permanente toilet- en douchegebouwtje aan de Hellingshaven in Grou verdwijnt binnen enkele weken voorgoed. Volgens Sietze Klijnstra van de gemeente is het nog even wachten op het aanbrengen van de bewegwijzering naar het sanitair aan de Meersweg en dat onder de muziektent op It Grien. "Omdat het Havenhûs nog niet klaar was hebben we het toiletgebouwtje aan de Hellingshaven laatst nog wel geplaatst, hoewel we dat eigenlijk liever niet hadden gewild". Volgens Klijnstra kunnen watersporters makkelijk naar de andere sanitaire voorzieningen lopen. "De loopafstand tussen de Hellingshaven en de andere voorzieningen (w.o. het Zeilcentrum) valt binnen de norm die Leeuwarden hanteert. Dat is in de Prinsentuin zo, maar ook in Sneek is de afstand dezelfde". 

PAL GroenLinks houdt brainstorm over verkeer

Geschreven door redactie op 30 april 2015 11:53

Op deze plek in de Parkstraat moet het verkeer de beperkte ruimte delen. (Foto: PAL/GL)
Op deze plek in de Parkstraat moet het verkeer de beperkte ruimte delen. (Foto: PAL/GL)

GROU - PAL GroenLinks houdt op vrijdag 8 mei een brainstormsessie over de verkeerssituatie in Grou. De politieke partij werkt aan een initiatiefvoorstel voor de verkeersstructuur in Grou en wil daarin ook aandacht geven aan de situatie op de Parkstraat en bij de scholen. Tevens denkt de partij dat de looproutes naar het Waterfront verbeterd kunnen worden zodat Grou nog aantrekkelijker wordt.
De brainstormsessie is in Waterhostel Oer 't Hout, begint om 20:00 en duurt tot ongeveer 22:00 uur. Vanaf 19.30 uur is er koffie en thee.

Vandaag in #Grou (onweers)buien met mogelijk hagel en zware windstoten. Tx ca 20 °C, na passage buien vanmiddag sterke afkoeling. Veel wind.

Meteo Grou

Goemoarn. Het is zwaar bewolkt in #Grou bij 15,2 °C, 992 hPa, RV 96 %. De wind is matig uit ZZW. Neerslag 3,8 mm.

Meteo Grou